Nickerie.Net, vrijdag 05 december 2008


Bewoners Nickerie protesteren weer tegen kafprobleem

Yolanda Ho Asjoe, 05/12/2008

NIEUW-NICKERIE - Bewoners van Zeedijk (Westelijke polders) en Bamboedam (Oostelijke polders) alsook leerlingen van de Openbare School Longmay hebben gisteren onder leiding van buurtbewoner en woordvoerder Guillaume Leysner een petitie aangeboden aan districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar op het districtscommissariaat. In de protestbrief geven de bewoners aan dat zij langer dan zes jaar lijden onder de gevolgen van het aanhoudend verbranden van padikaf, afkomstig van de pelmolens in hun leefomgeving. Hoewel dit probleem steeds onder de aandacht is gebracht van verschillende autoriteiten en ministeries, zijn er nog geen zichtbare stappen ondernomen om het op te lossen.

Volgens Leyner leek een oplossing dichtbij toen het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu in twee brieven, van 13 april 2004 en 26 februari 2007 aan de districtscommissarissen, vanuit zijn verantwoordelijkheid wees op de gevolgen van het handelen van padiverwerkers voor de Nickeriaanse gemeenschap. Voorts herinnerde ATM ook aan de regelgeving op dit stuk van kafverbranding en de naleving daarvan. “Helaas is nog niets gebeurd, en wij vragen ons af wanneer dat zal gebeuren”, zegt Leysner.

In gesprek met dWT vertellen enkele bewoners dat hun bejaarde ouders toch wel zouden willen genieten van hun oude dag in een gezonde omgeving. “Vanwege het kafprobleem kan dat gewoon niet. Onze bejaarde ouders gaan er sneller aan kapot”, aldus een bewoner van Zeedijk. Volgens Leysner is het leven verdeeld in kassen. Hij wijst op de designs 'Stop met roken’ en ‘Roken is ongezond' die in haast alle poliklinieken staan. Hij herinnert eraan dat in Nickerie 10.000 kubieke meter kaf wordt verbrand op jaarbasis. “Rook en as, dat is een zeer gevaarlijke zaak voor onze gezondheid.” Soraya Sewsahai (10) van OS Longmay zegt aan dWT dat de school veel last ondervindt van alle padikaf. De gevolgen kent ze als geen ander. “Het is schadelijk voor de gezondheid en milieu-onvriendelijk.”.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics