Nickerie.Net, vrijdag 05 december 2008


Toerisme wapen tegen ontbossing Amazone

Vernon Texel, 05/12/2008

BELÉM - Duurzaam toerisme wordt het nieuwe wapen tegen ontbossing van het Amazone regenwoud. Dit oerbos wordt namelijk decennialang bedreigd door houtkap. Echter beseffen de negen Amazone landen dat er meer te verdienen valt als dit woud duurzaam wordt ingezet voor de (economische) ontwikkeling van de respectieve landen. "Het is immers ook een sociale verplichting aan het nageslacht om het regenwoud overeind te laten", stelt Angela Carepa, gouverneur van de Braziliaanse staat Para. Ze onderkent dat met name in haar land dit tot botsingen kan leiden tussen houtproducenten, grootlandbouwers en veehouders. "Echter staan we voor een belangrijke uitdaging om een balans te vinden tussen welvaart en behoud van de natuur".

STS-directeur Armand Lie A Young wordt door de gouverneur van Para, Angela Carepa verwelkomd op de internationale toerismebeurs van Belém. Lachend kijkt An Pontes toe; zij is president van de Toerismeorganisatie van Belém do Para.-. dWTfoto / Vernon Texel -

Een belangrijke reden waarom Suriname, Brazilië, Guyana en Frans-Guyana vorig jaar samenbundelden om de Amazone als een gezamenlijk toeristisch product bij de wereld te promoten. Carepa onderstreept vooral de diversiteit aan natuur en cultuur die de landen rijk zijn. Wel benadrukt ze dat de infrastructuur die de potentie van een gezamenlijk toeristisch product moet ondersteunen, snel in orde moet worden gemaakt. De gouverneur sprak gisteren bij de opening van de vierde Amazone Toerismebeurs, die tot zondag wordt gehouden in het beurs- en conferentiecentrum van Belém. Meer dan honderd bedrijven uit de Braziliaanse toerisme-industrie participeren in dit groots opgezette evenement. Ook Suriname en de andere Guyana's hebben er een stand. Door zelf aanwezig te zijn, geeft de Stichting Toerisme Suriname (STS) nog meer diepgang aan de samenwerking die eerder dit jaar is aangegaan.

Opvallend in haar toespraak benadrukte Ann Pontes, president van de Toerismeorganisatie van Para, de gastvrijheid van Suriname. Ze was vorig jaar zelf aanwezig in Suriname om de samenwerkingsovereenkomst met STS-directeur Armand Lie A Young te ondertekenen. De Amazone beslaat 5.5 miljoen hectare land verspreid over negen landen in Zuid Amerika. Door het belang ervan, het wordt ook getypeerd als de groene longen van de aarde, mag het woud niet ten prooi vallen aan intensieve houtkap.

Duurzame ontwikkeling en exploitatie worden als belangrijkste sleutel gezien om het oerwoud voor het nageslacht te bewaren. "Deze kans mag niet worden gemist door degenen die nauw zijn betrokken in de sector. Ook moeten de overheden van de verschillende landen er alles aan doen om via toerisme de socio-economische en duurzame ontwikkeling van de regio te stimuleren", aldus Pontes. Na de opening van de beurs kregen de gasten een rondleiding. Ruim 100 organisaties participeren in het evenement.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics