Nickerie.Net, zondag 07 december 2008


Skoertjieschool Nickerie 30 jaar    

Geplaatst: 08/12/2008

Nickerie -  Vrijdag hebben leerlingen en leerkrachten samen met andere genodigden uit de gemeenschap het feit herdacht dat de Openbare School Skoertjie dertig jaren bestaat. De schoolleiding heeft ervoor gezorgd dat deze dag heel feestelijk was. Schoolhoofd G. Dinai zegt dat de school in de afgelopen jaren veel mannen en vrouwen aan de maatschappij heeft afgeleverd die nu hun bijdrage leveren aan de opbouw van ons land en meer in het bijzonder dat van Nickerie. Dinai, die al tien jaren de scepter zwaait op de school, zei verder dat sedert de start van de school deze constant in de behoefte heeft kunnen voorzien. Dit ondanks het feit dat de school een van de verafgelegen GLO-scholen van Nickerie is. Zelf zegt hij heel tevreden te zijn met de inzet van zowel de leerlingen als de leerkrachten die er op school de lessen verzorgen. Als minpunten gaf Dinai te kennen dat dieven vanaf 2001 tot viermaal toe hebben ingebroken en ervandoor zijn gegaan met belangrijke documenten van de school. Wat het schoolhoofd niet ontgaat, is de steeds terugkerende wegtaferelen.

De Skroertjieweg is in het natte seizoen enorm slecht begaanbaar. Dinai verduidelijkte de situatie door te zeggen dat zelfs tractoren moeite hebben om in deze periodes zich voort te bewegen op de weg. Ondanks dat zetten de leerkrachten en de 286 leerlingen zich in. Dinai zegt trots te zijn op hen. Als hoogtepunten noemde hij dat de school een grote renovatiebeurt heeft ondergaan en nu ook beschikt over een eigen ICT/mediatheekruimte waar kinderen digitaal onderwijs kunnen genieten. Verder heeft de school al bijkans drie jaren een uitwisselingsprogramma met Ecokids Nederland. De school heeft ook op haar lijst van hoogtepunten aangetekend, de US$500 die de school in de wacht heeft gesleept uit een activiteit van de BHP Billiton.

Dinai zei verder dat terwijl alle scholen de beschikking hadden over een vaste telefoonlijn, zij jaren zonder een hebben moeten doen en vaak met eigen mobiel moesten bellen. Dit gedeelte is volgens Dinai een maand terug verholpen. De school beschikt nu eindelijk over een eigen vaste telefoonlijn wat wel een opluchting is. Van de Skoertjieschool staat bekend dat zij hoge slagingspercentages behaalt. Het gemiddelde slagingspercentage bedraagt 83%. In 2000/2001 en 2005/2006 heeft de Skoertjieschool tot twee keer toe de volle honderd procent aan geslaagden geleverd.

De leerkrachten S. Ramdas en P. Bhaghoe die beiden al 17 jaren les geven, delen beide de mening dat ze heel goede tijden hebben meegemaakt. Ze zien graag dat de school verder uitgroeit en dat zij samen met andere collega’s steeds hun beste beentjes zullen voortzetten. Mevrouw Soenita Beck, die ook aanwezig was op het feest, zegt dat al haar vier kinderen op deze school hebben gezeten en dat haar man die momenteel politieagent is een van de eerste leerlingen is geweest. Trots gaf zij aan dat haar 23-jarige dochter Anna Beck in februari 2009 afstudeert van de Anton de Kom Universiteit. Schoolhoofd Dinai zei ook dat van zijn leerkrachten zeker 15 nul verzuimen hebben en zelfs verlofdagen hebben ingeleverd om het werk te doen.

Het eerste schoolhoofd van de Skoertjieschool is de intussen gepensioneerde onderwijsinspecteur Dayaram Chatterpal geweest, die de school op haar 30ste jaardag niet was vergeten.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

08 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics