Nickerie.Net, maandag 15 december 2008


Bij herdenking 8 December slachtoffers - Prade roept op tot actie voor versneld strafproces

Eric Mahabier, 09/12/2008

AMSTERDAM - Als er voor de verkiezingen van 2010 geen gerechtelijke uitspraak komt in het 8 Decemberstrafproces zal er een stilstand komen en zullen zaken weer tot het oude gaan behoren. Er moet daarom protest aangetekend worden bij de regering, zodat er versneld wordt rechtgesproken in deze strafzaak. Deze oproep deed oud-Rekenkamervoorzitter Hans Prade gisteravond ( 8 dec 2008) in de Mozes en Aaronkerk tijdens de herdenking van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname.

Oud-Rekenkamervoorzitter Hans PradeOud-Rekenkamervoorzitter Hans Prade

"De zorg van de regering van Suriname voor een vlotte, goede en duidelijke rechtsgang met betrekking tot de 8 Decembermoorden is nog steeds niet merkbaar, vindt Prade. De regering gedraagt zich volgens hem alsof zij niet de "eerst" verantwoordelijke zijn voor het bestaan van de "rechtstaat als waarborg van rechtvaardigheid en gerechtigheid". Prade nam ook het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht onder vuur. "De rechterlijke macht blijft improviseren zonder prioriteiten te stellen". Zo is het niet van te voren bekend gemaakt "hoeveel tijd" voor het proces is uitgetrokken en is het niet duidelijk "welke verdachten" door welk rechtscollege zullen worden berecht. "De trage en verwarrende gang van zaken vergroot de ongerustheid en moedeloosheid", stelt Prade. Het is volgens hem aan de "vasthoudenheid" van de nabestaanden te danken dat vorig jaar "eindelijk" een begin is gemaakt met het proces. "Als het aan de regering of het Openbaar Ministerie had gelegen was het er nooit van gekomen."

De oud-Rekenkamervoorzitter verwijt de zittende coalitiepartijen bij de verkiezingen van 2010 het proces wederom als issue te gebruiken en wil daarom dat er nog voor de verkiezingen een uitspraak komt. "Zoals bij eerdere verkiezingen, zullen de huidige regeringspartijen de kiezer voorhouden dat hij niet op moordenaars of handlangers van moordenaars mag stemmen. Dat is hun belangrijkste argument om regeermacht te behouden", gelooft Prade. Hij meent dat zo de aandacht wordt afgeleid van "eigen tekortkomingen". "De grootste oppositiepartij van haar kant ziet, bij eventuele regeermacht, mogelijkheden om verdachte partijleden buiten de lange arm van justitie te houden" liet Prade de nabestaanden weten.

Zoon Akash Baboeram van de vermoorde John Baboeram hield de aanwezigen in zijn emotionele toespraak voor dat naast de menselijke veroordeling vroeg of laat ook God zijn oordeel zal vellen over de daders. Hij hield voor zijn vader nooit gekend te hebben, omdat hij in 1982 is geboren. Tweede kamerlidlid John Leerdam (PvdA) benadrukt dat gerechtigheid moet komen in deze zaak. Voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt het "zeer pijnlijk" als door de traagheid waarmee deze zaak voortgezet wordt de partij van de "hoofdverdachte" aan de macht komt, en het strafproces dan in de "doofpot" belandt. Consul generaal Lilian Truideman en ambassaderaadslid David Abiamofo waren enkele van de ongeveer 100 aanwezigen bij deze herdenkingsdienst.-.


Ingezonden illustratie met titel 'Profiteurs Decembermoorden', verwijzend naar met bloed besmeurde politici die zich direct of indirect geschaard hebben achter Bouterse, aan wiens vingers nog steeds bloed kleeft van de slachtoffers van 8 decembermoorden.

Ingezonden illustratie met titel 'Profiteurs Decembermoorden', verwijzend naar met bloed besmeurde politici die zich direct of indirect geschaard hebben achter Bouterse, aan wiens vingers nog steeds bloed kleeft van de slachtoffers van 8 decembermoorden. 


Amsterdam (Novum) | 11 december 2008

Met een kerkdienst in Amsterdam zijn maandagavond de Decembermoorden in Suriname herdacht. Het is 26 jaar geleden dat zestien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse in Suriname in de vroege ochtend van hun bed werden gelicht en vermoord. De groep werd ervan verdacht plannen te hebben om zijn regime omver te werpen.

Voor de herdenking in de Mozes & Aäronkerk werd een fakkelwake gehouden voor het consulaat-generaal van Suriname in de wijk Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. Op een zijmuur van de kerk aan het Waterlooplein hangt sinds 1992 een herdenkingsteken met de namen van de slachtoffers. Daar zijn bloemen neergelegd.

Het proces tegen de veronderstelde verantwoordelijken van de moorden dat eind 2007 van start ging, verkeert inmiddels in een impasse. Volgens het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname houden de nabestaanden van de slachtoffers vertrouwen in justitie in Suriname.


Hof van Justitie: ‘Bouterse kan slechts lijfelijk wraken’

Ebu Jones ( de Ware Tijd, 13/12/2008)

Paramaribo - Desi Bouterse kan rechters alleen wraken als hij lijfelijk aanwezig is tijdens het Decemberproces. De wraking is namelijk een bevoegdheid die de wet biedt aan de verdachte en niet aan zijn raadsman. “De kamer zal zich waarschijnlijk in het weekeinde buigen over deze kwestie en mogelijk maandag een uitspraak doen”, zegt Bouterses advocaat Irwin Kanhai. Wel heeft het hof al laten doorschemeren dat een advocaat geen rechter kan wraken bij afwezigheid van de verdachte.

Het Hof van Justitie (HvJ) heeft gistermiddag de wraking, ingediend op 25 juli dit jaar tegen Krijgsraad president Cynthia Valstein-Montnor, in behandeling genomen. Door de wraking kan het Demberproces nog geen voortgang hebben. De kamer die zich buigt over deze kwestie bestaat uit de rechters Ewald Ombre, Dinish Sewratan en August Hermelijn. Kanhai ging over tot de wraking omdat hij meent dat zijn cliënt geen eerlijk proces kan worden gegarandeerd aangezien de echtgenoot van Valstein-Montnor banden heeft met de Nationale Partij Suriname (NSP). De familieauto van de rechter is vaker te zien op het terrein van de partij waarvan één van Bouterses politieke rivalen (Ronald Venetiaan...red) voorzitter is. Ook zou de man van Valstein- Montnor gratis gebruik maken van de faciliteiten van de NPS om gevechtslessen te verzorgen. Een eerdere poging van Kanhai om Ombre en rechter Suzanne Chu te wraken is door het Hof in zijn nadeel beslist.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Novum /

15 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics