Nickerie.Net, woensdag 17 december 2008


15.000 Nederlanders hebben Surinaamse nationaliteit

Eric Mahabier, 16/12/2008

DEN HAAG - Ongeveer 15.000 Nederlanders hebben naast hun Nederlandse ook de Surinaamse nationaliteit. Dit is ongeveer 1.4 procent van de 1.08 miljoen Nederlanders die een dubbele nationaliteit hebben. Dit leidt dWT af uit gisteren vrijgegeven cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de dubbele nationaliteit. Eerder meldde het CBS dat in 2008 Nederland 335.679 Surinamers telde, waarvan 185.346 behoort tot de eerste generatie (geboren in Suriname) en 150.333 tot de tweede generatie (ten minste een van de ouders is geboren in Suriname). Ongeveer 4.4 procent hiervan heeft de dubbele nationaliteit, indien ervan wordt uitgegaan dat de 15.000 personen uit deze groep komen. Nederland kent per oktober 2008 bijna 16,5 miljoen inwoners.

“Het zou goed zijn als Nederland die namen bekend maakt. Dan zullen we zien of onze politici en of hun echtgenoten ook die dubbele paspoorten hebben”, reageert fractieleider Jiwan Sital van het Alternatief- I (A-I) laconiek. Sital heeft meerdere malen in het parlement aangehaald dat veel politici met een been in Nederland zitten vanwege hun “dubbele paspoorten” of die van hun echtgenoten of kinderen. De parlementariër zegt voorstander te zijn van de invoering van de dubbele nationaliteit voor de Surinaamse Nederlanders. “Na de onafhankelijkheid zijn in vier jaar tijd zo'n 137.000 Surinamers naar Nederland vertrokken. Heel wat kader van ons zit daar”, motiveert Sital zijn visie voor de dubbele nationaliteit. Ook voor de voetballers van Surinaamse komaf moet deze dubbele nationaliteit komen, zodat ze ook voor Suriname kunnen uitkomen.

De Surinaamse wetgeving voorziet momenteel niet in een dubbele nationaliteit. Volgens Sital willen heel veel van de Surinaamse Nederlanders hun krachten geven aan de opbouw van Suriname, maar willen geen ‘risico’ nemen om hun Nederlandse nationaliteit op te geven. Hij zegt met collega parlementariërs verder over deze kwestie te zullen praten. Tijdens zijn bezoek aan Nederland liet president Ronald Venetiaan doorschemeren dat de kwestie van de dubbele nationaliteit, met name die voor voetballers, in discussie is.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics