Nickerie.Net, donderdag 25 december 2008


Hof behandelt bezwaren verdachten Decembermoorden

24/12/2008

Paramaribo - Vooralsnog is onduidelijk wat gaat gebeuren met de dagvaarding van de verdachten Edgar Ritfeld, Ruben Rozendal en Winston Caldeira. Een raadkamer van het Hof van Justitie heeft zich gisteren gebogen over het beroep dat ze indienden tegen een eerdere afwijzing van hun bezwaren.

Dat hadden ze ingediend bij de Krijgsraad nadat ze door het Openbaar Ministerie waren gedagvaard om in de Decembermoordezaak als verdachte te verschijnen. De Krijgsraad had hen toen niet ontvankelijk verklaard. Zeker Ritfeld en Caldeira zouden rijkelijk te laat zijn geweest met hun bezwaren.

Ritfeld en Rozendal, beiden militair toen vijftien tegenstanders van het toenmalig militair regiem standrechtelijk over de kling werden gejaagd, en Caldeira een ex-minister, beweren niets met de moorden te maken te hebben. Ze willen daarom geschrapt worden van de verdachtenlijst. Naast hun staan inclusief hoofdverdachte Desi Bouterse, 21 andere militairen, ex-militairen en burgers terecht.

Ritfeld wordt onder andere verweten één van de latere slachtoffers uit de gevangenis te hebben gehaald en naar Fort Zeelandia overgebracht, waar de man later werd geëxecuteerd. Ondertussen is de weg weer vrijgemaakt om de overige verdachten te vervolgen, nadat eind vorige week opnieuw een wrakingspoging van Bouterse door het Hof van Justitie niet ontvankelijk was verklaard. Hij wilde waarnemend-president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor uit de rechtszaak hebben, omdat ze naar zijn oordeel onvoldoende onpartijdig zou zijn. Het wrakingsvoorstel werd afgewezen, omdat Bouterse dit niet in persoon heeft gedaan, maar zijn raadsman Irwin Kanhai daarvoor heeft laten opdraven. Ook twee eerdere wrakingsvoorstellen leverden niets op. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak al in januari 2009 zal worden hervat. De laatste zittingsdag was op 25 juli 2008, nadat de strafzitting was begonnen op 28 november 2007.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics