Nickerie.Net, donderdag 25 december 2008


3400 ha klaar voor rijstbouw Wageningen

19/12/2008

WAGENINGEN/PARAMARIBO - Na ruim vijf jaren is de rijstproductie te Wageningen weer op dreef. Voor de komende inzaaiperiode wordt namelijk 3400 ha aan grond bewerkt door boeren. De inzaaiperiode is tot en met de tweede week van januari 2009. Daarnaast investeert LVV ondermeer in natte en droge infrastructuur. “De boeren zijn niet in de steek gelaten,” luidde en persbericht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gisteren in reactie op kritiek die de afgelopen periode in de media over de ondersteuning van regeringszijde.

De private investeerders, Shaam Guptar, ziet een kleine "window of oppertunity" om nieuw leven blazen in de rijstbouw te wageningen.-.

Het pompgemaal te Wageningen is op 2 december 2008 in bedrijf gesteld door het ministerie en draait continu 1 x 24 uur. Er wordt te Wageningen acht kubieke meter water per seconde gepompt. Boeren die niet gaan inzaaien worden opgeroepen om hun kokers dicht te houden, zodat er geen verspilling van irrigatiewater plaatsvindt. Het hoofd-irrigatiekanaal is inmiddels voor meer dan drie kilometer opgeschoond. De watertoevoer naar enkele gebieden moet nog op gang komen omdat de toevoer van irrigatiewater soms haperd vanwege verstoppingen.

Binnenkort wordt een graafmachine, volgens het persbericht van LVV, ingezet om gerichte werkzaamheden te verrichten om zo de resterende verstoppingen op te heffen. Verder heeft het ministerie een ressortkantoor operationeel gemaakt, waar de boeren terecht kunnen voor zowel theoretische als praktische begeleiding. De reactie van de boerengemeenschap viel echter tegen. Waar er dertig boeren steeds zijn opgeroepen, kwam er de helft of steeds minder opdagen. De trainingssessies zijn gestaakt en zal, volgens LVV-woordvoerster Shanti Shiamrai, worden hervat als de behoefte daartoe is. “Daarnaast zijn medewerkers van het kantoor dagelijks in het veld om de mensen te begeleiden,” aldus Shiamrai gisteren in gesprek met de Ware Tijd.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics