Nickerie.Net, vrijdag 09 januari 2009


Orlando Lee On was een zeer gedurfde Surinaamse ondernemer

Eliézer Pross, 07/01/2009

Paramaribo - Orlando Lee On, één van de meest gedurfde en innovatieve ondernemers die Suriname gekend heeft, is niet meer. Een geboren Nickeriaan, die zijn opleiding sociologie in Nederland in de tachtiger jaren staakte om naar Suriname terug te keren. Lee On groeide in de afgelopen dertig jaar uit van doodeenvoudige pompstation eigenaar, naar leider van een consortium van bedrijven. Eer hij op 3 januari jongstleden, na een kortstondig ziekbed, het tijdige met het eeuwige verruilde, genoot hij lokale en internationale bekendheid met zijn grootste uitdaging in de houthandel; de Brokopondo Watra Woods International (BWWI). Werklustig, vriend van een ieder, behulpzaam en steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging, allemaal woorden die door zijn naasten, collega’s en werknemers worden gebruikt om hem te beschrijven.

Wijlen Orlando Lee On langs de oevers van het Stuwmeer. "Een vader, vriend van een ieder, gedurfde ondernemer, voorbeeldige Surinamer, laat zich niet uit het veld slaan" zijn allemaal woorden die gebruikt worden door naasten, vrienden en collega's om hem te beschrijven (Foto Collectie Lee On). 

Zijn creativiteit zag hem, samen met jongere broer en voltijdse business partner, Roy, investeren in verschillende branches. Na het toenmalige vijf sterren benzinestation op de hoek van de Heiligenweg en de Maagdenstraat in de tachtiger jaren te hebben overgenomen van zijn vader, begonnen de broers een videotheek erbij. Daarna werd de eerste one hour fotostudio geopend in 1988, die tot vandaag nog overeind staat. Lee On fotostudio groeide uit tot een begrip in de samenleving en telde op een gegeven moment zelfs een filiaal in Guyana. Er zijn nu vier filialen in Suriname, inclusief eentje in Nickerie.

De UN Mall staat intussen acht jaar in het hart van de stad. Er zijn ook succesvolle investeringen geweest in de rijstsector, en de publieke transportsector; Het consortium zorgde er met name voor dat de grote gele staatsbussen, beter bekend als de Amerikaanse schoolbussen, naar Suriname werden gehaald ten behoeve van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). De kroononderneming van de gebroeders Lee On is nog altijd BWWI, een innovatief hout-verwerkingsbedrijf dat zich specialiseert in het oogsten van hout uit het stuwmeer. Dit idee komt volledig uit het brein van Orlando Lee On, die uit activiteiten in Brazilië leerde. “Hij zal er jammer genoeg niet aanwezig zijn wanneer het project echt tot bloei komt,” zegt broertje Roy in gesprek met de Ware Tijd, die het project verder met de weduwe van zijn broer tot grotere hoogtes moet brengen. “Het is een bijzonder zwaar verlies voor ons allen. Wij hebben een heel team nodig om al het werk dat hij deed op te vangen,” zegt boezemvriend Humphrey Kanhai namens de 125 personeelsleden van het consortium.

Zelfs de gemeenschap van Brokopondo, waaronder de districtscommissaris, betuigde, volgens Kandhai hun medeleven met de familie na het verlies van een “geliefde ondernemer die voor ontwikkeling in het district zorgde.” De crematie van Orlando Lee On, die op 57-jarige leeftijd stierf, vind vrijdag aanstaande plaats.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics