Nickerie.Net, maandag 12 januari 2009


PL-top voor enige tijd gegijzeld door ex-militairen
Geplaatst: 12/01/2009

Nickerie -  Zaterdagavond hebben tientallen ex-strijders post gevat voor Hotel/Restaurant Pak Hap aan de Emmastraat te Nickerie. Op dat moment bevond zich een top PL-delegatie onder leiding van DNA-voorzitter Paul Somohardjo zich in het gebouw. Zij waren speciaal naar Nickerie gekomen voor een huwelijk. Samen met Somohardjo reisden ook mee RGB-minister Micheal Jong Tjien Fa en Sozavo-minister Hendrik Setrowidjojo. De ex-militairen hadden vernomen dat de delegatie naar Nickerie zou afreizen en hebben toen de stoute schoenen aangetrokken om de ingang van het hotel te bezetten om minister Hendrik Setrowidjojo te spreken. Tot verbazing van de ex-strijders stonden zij op gegeven moment oog in oog met zwaar bewapende militairen en politiemannen. Tegen zeven uur in de avond waren de strijders reeds voor het districtszaal om instructies te nemen. Ondanks het feit dat zij de ingang van het hotel bezet probeerden te houden, is het hen niet gelukt om de minister te spreken. De ex-militairen lieten weten zich bedonderd te voelen, voor wat betreft hun maandelijkse sociale bijstand en hun dokterskaarten.

In een korte reactie zegt de Sozavo-minister dat ergens zijn privacy is geschonden door deze situatie en verder dat dit niet het geschikte moment is om te praten. Ondertussen waren er ook meer manschappen aangerukt die in burger waren gekleed en een oogje in het zeil hielden. Later op de avond vertrok de PL-delegatie onder zware bewaking naar een huwelijksfeest, dat werd gehouden op het Ameerali Pool Terras. Nog net voor het vertrek van de delegatie gooide een van de ex-strijders zich liggend voor een wagen, omdat zij niet werden toegesproken. Door nogal wat hardhandig optreden van de politie werd de fors gebouwde man weggesleept, zodat de delegatie kon vertrekken.

Ooggetuigen geven aan dat een politieagente werkzaam op ressort Paradise de liggende man flinke trappen heeft verkocht. De ex - militairen hebben dit ook later kunnen bevestigen en zeggen dit niet te pikken. Somohardjo zegt dat hij nooit enige vrees heeft gekend op dat moment. Somohardjo zegt het volste vertrouwen te hebben in deze rechtstaat. Hij zegt het ernstig te betreuren dat de gewestelijke politiecommandant, August Sabajo, niet te vinden was. Zij konden wel de onderinspecteur Sullivan Khodabaks bereiken voor assistentie.

Somohardjo zegt dat er enig opzet in zit en dat het komt uit een hoek die het niet met hen meent en chaos willen veroorzaken. Minister Jong Tjien Fa zegt het voorval te zien als te zijn een miscommunicatie. Een geļrriteerde Somohardjo wist verder te zeggen dat hij wel in staat is snel de president als de justitieminister te bereiken, maar dat de GPK die in het district moest zijn, maar spoorloos en niet bereikbaar was.

De ex-militairen zeggen het ook niet te kunnen verkroppen dat ex-JC'ers wel binnen het overheidsapparaat zijn geaccommodeerd en zij buiten de boot zijn gevallen. Zij hebben aangegeven vreedzaam door te zullen gaan met hun acties om hun doelen te bereiken.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Surianame

12 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics