Nickerie.Net, maandag 12 januari 2009


Roofvissen maken White Beach onveilig

Lia Tjong Akiet, 12/01/2009

Paramaribo - Aanvallende roofvissen, vermoedelijk piranha’s, hebben afgelopen zaterdag op het recreatieoord White Beach drie slachtoffers gemaakt. De eerste melding was rond elf uur, waarbij een vrouw met een bloedend scheurtje aan haar onderbeen het water uitkwam. De Lifeguard Brigade van White Beach heeft het slachtoffer ter plekke behandeld. Echter kon er niet worden opgemaakt of het scheurtje van een piranha of een scherf afkomstig was. Ruim een uur later sloegen de roofvissen weer toe. Dit keer werden een man en een vrouw slachtoffer van de vraatzuchtige vissen, en kwamen beiden met bloedende tenen het water uit. Volgens Royce Jie Foeng Sang, directeur White Beach, heeft dit tweetal aangegeven een steek te hebben gevoeld in het water.

White beach aan de Surinamerivier met het afgebakende zwemgedeelte.White beach aan de Surinamerivier met het afgebakende zwemgedeelte.

 Beiden zijn gelijk door het traumateam van White Beach vervoerd naar de poli van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Paranam. Volgens Jie Foeng Sang ging het bij het tweede geval onmiskenbaar om roofvissen. In beide gevallen waren de slachtoffers in het afgebakend gebied. Bij inspectie van het net is een scheur van tussen de 20 en 30 cm onder de waterlijn geconstateerd. Dit zou mogelijk de oorzaak zijn dat de roofvissen het afgebakend gebied zijn binnengekomen. Volgens de directeur is dit vermoedelijk te wijten aan het onverantwoordelijk gedrag van de waterscooter- en speedboot-bestuurders.

“Ondanks de waarschuwingen om niet binnen een straal van 5 meter in de buurt van het net te komen, wordt dat toch gedaan. Zo komt er door de kracht van de motor veel vuil aan het net te zitten, met alle gevolgen van dien. Ook aan het net trekken of gebruiken als rustpunt, kan ervoor zorgen dat de draadjes losschieten,” uit hij zijn misnoegen. Om wille van de veiligheid is de zwemgelegenheid diezelfde middag nog rond drie uur, met onmiddellijke ingang gesloten. Jie Foeng Sang betreurt het dat ondanks het verbod, mensen toch lak daaraan hadden en gewoon het water zijn ingegaan. “Ik heb betaald, dus ik ga zwemmen!, schreeuwden sommigen nog. Ik vind dat je een eigen verantwoordelijkheid moet hebben en je gewoon moet houden aan de op dat moment geldende regels. Ook dat je niet met eten en drinken in de buurt van het water mag komen, is tegen dovemansoren spreken.”

Na het gelasten van de sluiting, hebben de ruim 200 bezoekers 50 procent van het betaalde bedrag gerestitueerd gekregen, en ook de kosten van het ongeval zijn door White Beach gedekt. Vooralsnog is het recreatieoord gesloten voor het publiek, omdat het nylonnet vervangen moet worden door een geavanceerder net dat beter bestand is tegen het zwerfvuil en roofvissen. In 2008 waren er ook twee gevallen geweest van roofvis-incidenten. Jie Foeng Sang zegt de gevallen ten zeerste te betreuren. Het recreatieoord zal dit jaar nog een enorme metamorfose ondergaan. “Dit jaar nog willen we een waterpark met zwembad en glijbanen realiseren hier op White Beach. Bezoekers hebben dan twee keuzes, en zijn dus niet meer verplicht in het rivierwater te zwemmen”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

12 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics