Nickerie.Net, maandag 12 januari 2009


Tweede Kamer debatteert op 20 januari verder over Suriname

Eric Mahabier, 12/01/2009

Paramaribo - De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 20 januari verder over Suriname. Het gaat om het vervolgoverleg van 17 december vorig jaar. Anders dan toen het geval was, komt het Nederlands parlement dinsdag in plenaire vergadering (grote vergadering) bijeen om zich onder meer te buigen over moties die de kamerleden Chantal Gill' ard van de PvdA en Harry van Bommel van de SP in het vooruitzicht hebben gesteld.

Tijdens het algemeen overleg over Suriname vorig jaar in commissievergadering, lieten Van Bommel en Gill' ard duidelijk blijken geen genoegen te nemen met antwoorden van Buitenlandse Zaken-minister Maxime Verhagen over de Toescheidingsovereenkomst en de honderdprocentcontrole. Beiden willen visumvrij reizen van Surinaamse Nederlanders naar Suriname die onder de Toescheidingsovereenkomst vallen en verder ook vrije vestiging van deze groep in Suriname. Belangrijkste reden waarom ze toen pleitten voor naleving van dit verdrag.

Suriname heeft intussen het besluit genomen een driejarig visum in te stellen voor Surinaamse Nederlanders. Van Bommel liet eerder doorschemeren dat met dit besluit de aandacht niet afgeleid moet worden van de rechten die in de Toescheidingsovereenkomst toegekend zijn aan Surinaamse Nederlanders. Ten aanzien van de honderdprocentcontrole vinden beide fracties onder meer dat reizigers meer duidelijkheid gegeven moet worden over een klachtenprocedure.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

12 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics