Nickerie.Net, woensdag 14 januari 2009


 Hildenberg dicht begrotingsgat met besnoeiingen

14/01/2009

Paramaribo - Minister Humphrey Hildenberg van FinanciŽn is zich ervan bewust dat de inkomsten uit de bauxietsector en olie-industrie voor het komend jaar minder gunstig zullen uitvallen. Oppositieleden Kenneth Moene (NDP) en Jiwan Sital (A1) en Adiel Kallen (NPS) van de coalitie wilden gisteren daarom precies weten hoe de regering dit gat zal opvangen. Sital haalde de cijfers van minister Gregory Rusland aan van Natuurlijke Hulpbronnen waarbij de staat bijna SRD 500 miljoen aan inkomsten uit deze sectoren misloopt. Hildenberg stelde heel kalm dat dit heel simpel is, omdat de situatie op de wereldmarkt constant in de gaten wordt gehouden door zijn vakdeskundigen. Samen met het Planbureau worden verschillende scenarios uitgewerkt op basis van de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Waar de bewindsman de uitgaven van de staat zal proberen te beperken, zijn de uitvoer van bepaalde projecten van collega-ministers die voor autorisatie uiteindelijk bij hem belanden. ďWanneer ik die stukken krijg, dan vraag ik me wel af of dat nou wel of niet moet.Ē Hij beloofde het parlement om de inkomsten van de staat over 2008 binnenkort aan te bieden en medio dit jaar de halfjaarlijkse cijfers van 2009.

Hildenberg onderstreept dat de bedragen, genoemd door collega Rusland, over de inkomsten uit de natuurlijke hulpbronnen gebaseerd zijn op geld dat reeds ontvangen is uit de sector. Staatsolie zou volgens Rusland totaal ruim 260 miljoen US dollar in de staatskas storten, maar wat FinanciŽn al heeft ontvangen is circa 177 miljoen US dollar. De rest zal later dit jaar in de schatkist gestort worden. Ook de andere sectoren hebben nog niet alles gestort.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics