Nickerie.Net, donderdag 15 januari 2009


Herwaardering Surinaamse Dollar op komst

Martin Redjodikromo,  15/01/2009

Paramaribo - Het voorstel van vorig jaar van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) om de Surinaamse dollar te herwaarderen, wordt door de regering overgenomen. Door de zogenoemde revaluatie wordt de Amerikaanse dollar binnenkort goedkoper ten opzichte van de nationale munt. Nu wordt de US dollar nog voor SRD 2.80 verhandeld. Details over de maatregel wil minister Humphrey Hildenberg van Financiën echter uit strategische overwegingen nog niet kwijt. “Wij gaan dat niet in het groot rondbazuinen. Als u op een ochtend opstaat dan is het er!”, stelt de bewindsman.

Volgens het IMF kan de maatregel de oprukkende inflatie helpen stuiten. In een reactie verduidelijkt professor Anthony Caram van de Leerstoel Bank en Kredietwezen van het ISGR (Institute for Graduate Studies & Research), dat het standaard is dat monetaire autoriteiten dit soort maatregelen nooit van tevoren bekendmaken. Belangrijkste grondslag hiervoor is om te voorkomen dat valutahandelaren en burgers gaan speculeren door US dollar massaal te verkopen om die dan na de revaluatie tegen een lager bedrag weer op te kopen. “Maar ik weet niet of we die maatregel nu nog moeten doorvoeren, want inmiddels is de wereldeconomie weer veranderd waarbij prijzen omlaag zijn gegaan”, uit Caram zijn twijfels. Hij hoopt dat de monetaire autoriteiten (de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën) wel een zodanige revaluatie toepassen waarbij de wisselkoers niet al teveel fluctueert.

Wonnie Boedhoe, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), wijst op de koppeling van de SRD aan de Amerikaanse dollar en dat de euro-koers een afgeleide daarvan is. “De consument gaat de voordelen wel merken aan producten die in SRD’s zijn uitgedrukt,” zegt ze. “Maar niet die in US dollar, omdat elke winkelier een andere koers hanteert.” Boedhoe stipt aan dat een product in het buitenland niet goedkoper wordt in US dollars, maar dat de handelaar of importeur gewoon minder SRD’s hoeft om te zetten daarvoor. De VES-voorztter heeft gemerkt dat een langdurige vaste wisselkoersregime veel meer voordelen heeft dan een kortetermijn fluctuerende. Zaken kunnen dan goed vooraf worden gepland.

De kwestie van revaluatie kwam gisteren in het parlement ter sprake nadat NDP-fractievoorzitter Kenneth Moenne specifieke vragen hierover stelde.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics