Nickerie.Net, vrijdag 16 januari 2009


Suriprofs blij met plannen dubbele nationaliteit

16/01/2009

AMSTERDAM - De Suriprofs zijn positief over het plan om Nederlandse profvoetballers de Surinaamse nationaliteit toe te kennen. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken wil dat mogelijk maken zodat de Nederlandse voetballers met een Surinaamse achtergrond ook voor Suriname uit kunnen komen.

Een interdepartementale werkgroep gaat zich hierover buigen. Volgens oud-international en voorman van de Suriprofs, Stanley Menzo, is het een “heugelijk feit” dat over deze kwestie wordt nagedacht. “We zijn al jaren bezig om het voetbal in Suriname op een hoger niveau te krijgen en dat kan op deze manier.”

dWT archieffoto / Marinio Balsemhof Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo (l) en SVB-voorzitter Louis Giskus (r) zijn beiden blij met de plannen van de regering om de dubbele nationaliteit aan Nederlandse voetballers van Surinaamse komaf toe te kennen.-.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier houdt zich in haar reactie op de vlakte. Volgens haar is het zaak eerst af te wachten op de voorstellen van de Surinaamse regering. “Als dit voorstel bepaalt dat Nederlanders ook de Surinaamse nationaliteit kunnen krijgen, kunnen we het daar over hebben.” De vraag is volgens haar wel of het alleen voor voetballers moet gelden, of ook voor anderen.

Mahin Janki van de Verenging Surinaamse Nederlanders is nog het meest uitgesproken enthousiast over het Surinamse voornemen. Hij ziet in de overweging van Kraag-Keteldijk een goede stap in de richting van dubbele nationaliteit voor iedereen. “Het plan van een dubbele nationaliteit is goed voor de talenten die Suriname in het buitenland heeft. En dat zou niet alleen voor profvoetballers moeten gelden voor iedereen met een Surinaamse achtergrond. Dus ook voor de prof-metselaar en medici. Gelijke monnikken, gelijke kappen.”

Volgens Janki kan de Surinaamse regering niet achterblijven nu in de oppositie steeds vaker de roep klinkt om een dubbele nationaliteit. Als het aan voorzitter Louis Giskus van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ligt, komt het nieuwe, gemengde Surinaamse nationale elftal uit op het WK in 2014 in Brazilië. De wet die een dubbele nationaliteit voor de voetballers mogelijk maakt, moet dan wel over een jaar van kracht gaan. "Dan kunnen we ons voorbereiden op de voorronden voor 2014 en regionale toernooien spelen." Een eerste aanzet tot het nieuwe elftal wordt begin juni gegeven. Tijdens een benefietwedstrijd wordt met een gemengd Surinaams nationaal elftal gespeeld.-.

(RNW)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics