Nickerie.Net, zaterdag 17 januari 2009


Ramdinkreek weer toegankelijk voor Nickeriaans vissersvolk  
Geplaatst: 17/01/2009

Nickerie -  Na aangifte gedaan te hebben bij het station te Nieuw Nickerie, hebben vissers die werken in het Bigipan-beheersgebied en wel in de buurt van de zogeheten Ramdinkreek, collectief hun misnoegen geuit bij zowel de dc als de gewestelijke politiecommandant. De vissers hebben namelijk aangegeven dat zij door een bepaalde groep in kwaad daglicht gesteld zijn om hun brood te verdienen. Het was namelijk zo dat een groep kwaadwilligen de Ramdinkreek had gebarricadeerd en arbeiders van Jugnanan Jibodh hadden bedreigd met houwers om toch nog doorgang te krijgen om er te kunnen vissen. Volgens Jibodh hebben de vissers nogal wat ravage aangericht en de dam vaker doorgestoken, wat feitelijk niet mag.

Gelet op het feit dat de Ramdinkreek goed begroeid is, proberen vissers via andere omliggende kreekjes doorgang te vinden, waardoor zij in de buurt van het perceelgedeelte komen waar de familie Jibodh activiteiten ontplooit op eigen terrein. Volgens de visser Boyke Panchoe staat dit gebied bekend als visrijk. Het gebied bevat op gezette tijden zwampgarnalen en vissoorten die na gevangen te zijn aan de man worden gebracht. Er werken meer dan 82 vissers in het hele gebied, maar bekend is verder dat een groepje het gebied zich letterlijk toeeigent en barricades oplegt. Een gedeelte van de Ramdinkreek had zinkplaten, waardoor vissers moeilijk verder konden. De Ramdinkreek, die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan, werd na aangifte bezocht door een groep gewapende politieagenten die het gebied verder hebben uitgekamd.

De politie heeft kenbaar gemaakt dat alleen een kleine groep zich schuldig maakt aan stroperij en hierdoor de kreek hebben gebarricadeerd om munt uit de situatie te slaan. Een verhitte Panchoe, die al meer dan vijftien jaren in het gebied vist, zegt dat de GPK eens zelf een kijkje moet nemen wat er in dat gebied plaatsvindt. Hij haalde aan dat vissers die eerlijk hun brood verdienen, steeds de dupe er van worden en dat zij verlies lijden en in moeilijkheden raken om zelfs hun gezin staande te houden. Gewestelijke politiecommandant August Sabajo heeft de vissers medegedeeld dat de Ramdinkreek open vaarwater is en ontdaan moet worden van allerlei barricades. De vissers zijn met deze instructies weer te water gegaan om de kost te verdienen. Enkele dagen terug heeft de politie een aantal vissersboten opgebracht, maar de betrokkenen zijn na verhoor weer heengezonden en zijn de boten vrijgegeven.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Dagblad Suriname

17 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics