Nickerie.Net, zaterdag 17 januari 2009


Nog weinig animo Surinamerschap bij jonge voetballers

17/01/2009

HILVERSUM - Jonge voetballers lopen niet warm voor de plannen om profvoetballers met een Surinaamse achtergrond een dubbel paspoort te geven. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken wil onderzoeken of Nederlandse profs ook voor Suriname kunnen uitkomen. Jonge talenten als Ryan Babel, Kenneth Vermeer en Ryan Donk zullen daar niet snel op ingaan.

Rayen Babel

Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht zegt dat de spelers de risico's te groot vinden. "Als die jongens nu verkeerd kiezen, dan kunnen ze niet meer terug. Ze staan niet te springen. Op 20-jarige leeftijd, als hun carrière nog volop in ontwikkeling is, zullen ze die keuze niet zo snel maken." Volgens de regels mag een speler namelijk maar voor één land internationaal uitkomen, ook al hebben ze een dubbele nationaliteit. De wat oudere spelers, die al weten dat ze waarschijnlijk niet in het Nederlands elftal zullen komen, zouden misschien wel voor Suriname kunnen kiezen, denkt Haatrecht. Hij denkt aan 26- of 27-jarige leeftijd. Daarbij komt volgens Haatrecht dat de meeste jonge spelers in Nederland zijn geboren en geen echte binding hebben met Suriname. Dat was anders voor de vorige generatie, die vaak als kind naar Nederland is gekomen.

Voetballers Waterman en Donk vieren de Europese titel (2007) met de Surinaamse vlag. Ze onderstreepten nadrukkelijk hun Surinaamse root na het behalen van het Europese kampioenschap voor de jeugd (red. N.Net).

De hogere status van het Nederlandse voetbal is niet de enige reden voor de aarzeling om voor Suriname uit te willen komen. "Als je een interland in Suriname moet spelen, ben je drie of vier dagen weg. En je hebt ook te maken met clubbelangen." Voor de ontwikkeling van een jonge speler is het belangrijk om een plek bij een club te behouden, aldus de zaakwaarnemer.

Een laatste punt dat Haatrecht aanhaalt, is dat een keuze voor Suriname wel enige zekerheid moet bieden om interessant te zijn. "Als er drie jaar achter elkaar wat gebeurt en alles is goed geregeld, dan wordt het interessant. Als het een keer fout gaat, houdt het op." Daarnaast moeten de verdiensten genoeg zijn om wedstrijden bij de club in Nederland te willen missen.-. RNW

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics