Nickerie.Net, maandag 26 januari 2009


Update: 26 -01-2009, (Telegraaf)

'Babymoordenaar vermoordde ook bejaarde'

BRUGGE - Kim de Gelder, de 20-jarige babymoordenaar die dood en verderf zaaide in een Belgische crèche, is nu ook hoofdverdachte in de moord op een 73-jarige vrouw uit Beveren.

Kim de Gelder Kim de Gelder Foto: Photo News E. Reamdonck

Elza Van Raemdonck werd op 16 januari dood aangetroffen naast haar bed in haar woning. Ze was om het leven gebracht met diverse messteken. Belgische media melden nu dat de babymoordenaar mogelijk ook voor die moord verantwoordelijk is geweest. Na een tip van een buurman die De Gelder zou hebben zien wegrijden op een fiets, blijken er DNA-sporen van de verdachte gevonden te zijn.

Volgens het parket zijn er 'zeer duidelijke aanwijzingen' dat de vrouw ook vermoord is door Kim De Gelder. "In het belang van het onderzoek kan ik niets zeggen over de aard van die aanwijzingen, maar voor het gerecht zijn ze sterk genoeg", aldus officier van justitie Christian Du Four op een persconferentie.

Raadsel

Politie en justitie stonden na de vondst van de dode vrouw voor een groot raadsel, omdat de aanleiding van de moordzaak zeer onduidelijk was. Er was namelijk niets gestolen uit de woning, waardoor een roofmoord werd uitgesloten.

De echtgenoot van de vrouw was op het moment van de moord bij de buren. Hij werd urenlang ondervraagd als getuige, maar dat leverde niets op. Afgelopen zaterdag is het slachtoffer begraven.

Verklaring

Du Four bevestigde voor het eerst dat de verdachte vrijdag bij zijn aanhouding een papiertje bij zich had met de adressen van nog twee andere crèches. De man heeft maandagochtend voor het eerst gesproken sinds zijn aanhouding, maar heeft nog geen verklaring afgelegd over zijn gruwelijke daden of zijn motief.

Advocaat

Maandag kreeg De Gelder een pro-Deo advocaat, meester Jaak Haentjens toegewezen. Jaak Haentjens heeft meer dan dertig jaar ervaring. "De aanstelling is geen geschenk, eerder een zware taak", zegt deken van de orde van advocaten Edward Pieters in Het Laatste Nieuws. "Het was niet te doen om iemand uit Dendermonde zelf aan te stellen, omdat iedereen wel iemand kent die met de zaak te maken heeft gehad. Ik heb met verschillende advocaten contact gehad, en iedereen komt voor een gewetensprobleem te staan. Iemand moet de verdachte echter verdedigen."

Geen verband

Volgens Du Four is er geen enkel verband tussen de dode vrouw en de slachtoffers in de crèche in Dendermonde. Hij noemt het „bijzonder eigenaardig” dat de man zowel een oudere vrouw als baby's als doelwit koos


Update: zaterdag 24 januari 2009 (Telegraaf)

'Babymoordenaar wilde 67 mensen doden'

DENDERMONDE - De babymoordenaar die dood en verderf zaaide in een crèche in Dendermonde was goed voorbereid en had een scenario voor zijn moordtocht op zak. Hij zou maar liefst 67 mensen hebben willen vermoorden. Dat meldde de vrt-radio zaterdag op last van 'een doorgaans goed ingelichte bron'. Inmiddels is een foto van de maniak van Dendermonde in omloop gebracht. Bij de steekpartij van vrijdag stierven twee baby's van zes en negen maanden evenals een 54-jarige leidster, die al 35 jaar in de crèche werkte. Van de twaalf gewonde kinderen en leidsters hebben vijf inmiddels het ziekenhuis verlaten. Een kind ligt nog op de afdeling intensive care, maar verkeert niet in levensgevaar.

De 20-jarige dader, Kim de Gelder

De dader is aangehouden voor drievoudige moord en verschillende moordpogingen. De man, die een kogelvrij vest droeg onder zijn kleren, heeft nog steeds geen bekentenis of verklaring afgelegd. Justitie weersprak zaterdag berichten in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws volgens welke de man een bekentenis had afgelegd.

De man is wel al geïdentificeerd. Het zou gaan om de alleenwonende werkloze 20-jarige Kim D. uit Belsele. D. had bij zijn arrestatie nog meerdere wapens bij zich.In zijn rugzak droeg hij een mes, een bijl en een neppistool. Bij het kinderdagverblijf had hij al twee messen op de grond gegooid.

Een familie legt voor het kinderdagverblijf in Dendermonde bloemen neer. Foto: EPA

Volgens eerdere berichten had de man een adres bij zich van een andere crèche. Later ontkende de procureur, Christian Du Four, dat de man nog een ander adres had. Wel zei Du Four dat de man de moorden goed had voorbereid.

Het motief voor de babymoord is niet bekend. De dader was niet onder invloed. Voor zover bekend was hij ook niet ontsnapt uit een psychiatrische inrichting.

Rondom het kinderdagverblijf was zaterdag een grote toeloop van mensen die hun medeleven betuigden. Velen legden bloemen en knuffels neer. Ook tekenden veel mensen de rouwregisters in het stadhuis. Het stadsbestuur houdt maandag een stille tocht. Zondagmiddag doen een jeugd- en sportclub dat al.

De verdachte verschijnt vermoedelijk dinsdag voor de raadkamer in Dendermonde, die moet beslissen of hij langer in hechtenis blijft.


Drama op Belgisch kinderdagverblijf: 3 doden

SINT-GILLIS -  België is in shock na de gruwelijke steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Sint-Gillis, nabij Dendermonde. Een in zwart en wit geschminkte man doodde met een mes een 54-jarige medewerkster van het kinderdagverblijf en twee jongetjes die niet ouder waren dan twee jaar.

Eerder was gemeld dat er vier doden waren gevallen. Burgemeester Piet Buyse van de gemeente Dendermonde en Oost-Vlaams provinciegouverneur André Denys zeiden op een persconferentie dat er geen vier maar drie doden zijn gevallen.

Er zijn ook 12 gewonden: tien kinderen en twee volwassenen. Alle gewonde baby's en kinderen zijn overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis Gent. De meeste slachtoffers zijn er ernstig aan toe en verkeren niet meer in levensgevaar, aldus een wooordvoerder van het ziekenhuis. De gewonden werden meerdere keren gestoken.

De uit Dendermonde afkomstige 20-jarige man meldde zich na tienen bij het kinderdagverblijf, zei iets te willen vragen maar spoedde zich direct naar de babyafdeling waar hij dood en verderf zaaide. Op de afdeling lagen kinderen van 0 tot 3 jaar.

Volgens ooggetuigen was zijn gezicht wit geschminkt, met zwarte randen rond de ogen. De Belgische tv-zender VTM weet nog te melden dat de man rood haar had. De dader droeg een kogelwerend vest en was in het bezit van een rugzak waar verschillende messen in zaten. “We wisten echt niet wat we moesten doen”, aldus een betrokkene op de Vlaamse televisie. Alle personeelsleden trachtten de magere, roodharige man tegen te houden. Een van hen moest dat met de dood bekopen, de overige vijf raakten zwaar gewond. De paniek bij de 18 kinderen was enorm. De situatie was dermate gruwelijk dat de toegesnelde hulpdiensten bij binnenkomst direct in shock raakten.

Per fiets

De maniak maakte zich per fiets weer uit de voeten, maar werd uiteindelijk in het naburige Lebbeke aangehouden in een Aldi-filiaal. De man, die zegt dat hij Francis V. heet, is gewond geraakt bij de arrestatie. Of dat zijn echte naam is, is niet duidelijk. De man had geen identiteitspapieren bij zich en gaf de politie verschillende valse namen en adressen op.

De procureur zei vrijdagavond op een persconferentie dat de verdachte weigert mee te werken aan het onderzoek. Hij was niet onder invloed van drugs of alcohol. De jongeman was niet ontsnapt uit een psychiatrische instelling, aldus de procureur. Ook was de verdachte geen bekende van de politie.

De procureur zei dat de man zal worden voorgeleid op verdenking van drievoudige moord en meerdere moordpogingen. De man heeft zich niet verzet tegen zijn arrestatie. Hij had een mes bij zich toen hij opgepakt werd. Dat was niet het wapen waarmee hij drie mensen ombracht. Het gebruikte wapen werd teruggevonden in de buurt van het kinderdagverblijf.

Bewaakt

Alle kinderdagverblijven in de wijde omgeving werden vanmiddag zwaar bewaakt, uit angst dat de man ook daar zou toeslaan. Vanuit het ziekenhuis werden ter identificatie foto’s van gewonde kinderen verzonden naar het gemeentelijke crisiscentrum, waar de zwaar geschokte ouders waren ondergebracht.

Tijdens een speciale persconferentie toonde minister De Padt (Binnenlandse Zaken) zich ‘verbouwereerd’. “Voor een daad als deze kun je geen motieven hebben.” De Vlaamse minister Veerle Heeren (Welzijn) pleitte direct voor een diepgaand onderzoek naar de veiligheid van kinderdagverblijven, aangezien de man kennelijk gemakkelijk binnen kon komen. “Maar een kinderdagverblijf moet een thuishaven blijven, en geen gevangenis worden.”

Kroonprins Filip en prinses Mathilde hebben later op de dag een bezoek gebracht aan het opvangcentrum voor ouders en familieleden van slachtoffers van de steekpartij in Sint-Gillis.

Zeldzaam

Volgens gerechtspsycholoog Geert De Bruecker is het ‘onmogelijk’ om de maatschappij volledig af te schermen van dit soort ‘zeldzame’ moorden.

“Het motief van dit soort massamoorden is vrijwel altijd wraak”, aldus de bekende Vlaamse strafpleiter Jef Vermassen, “tenzij het een geesteszieke betreft. Waarschijnlijk was deze man een bom gevoed met frustratie, die elk moment kon ontploffen. Het gaat vaak om uit de hand gelopen conflicten, bijvoorbeeld over een bezoekregeling, of om een onverwerkte herinnering uit de kindertijd.”

Andere massamoordenaars fungeren vaak als voorbeeld, aldus Vermassen. “Meestal willen de daders bij hun arrestatie sterven, om zo beroemd te worden na hun dood. Hun leven zagen ze als een mislukking.”

Impulsief

Had de man een vuurwapen gehad, dan waren er nog veel meer doden gevallen. Meestal wijst het gebruik van messen op een impulsieve daad, aldus gerechtspsycholoog Chris Dillen. “Een wapen kopen vergt meer voorbereiding.”

Volgens Vermassen kan het ook betekenen dat de nieuwe Belgische wapenwetgeving werkt. Die is een stuk strenger gemaakt naar aanleiding van de moordende tocht die Hans Van Themsche in 2006 met een jachtgeweer door Antwerpen maakte. Toen werden een kleuter en haar oppas gedood.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf

23 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics