Nickerie.Net, woensdag 28 januari 2009


Mangal-Mansaram: “Bouterse probeert kwajongensstreek uit te halen”
Geplaatst: 28/01/2009

Paramaribo -  “Ik denk dat Bouterse een kwajongensstreek probeert uit te halen, met niet alleen dit parlement, maar ook met dit land en het volk van Suriname.” Dit is de eerste reactie van parlementariër Sharmila Mangal- Mansaram op de terugkeer van de NDP- leider Desi Bouterse in De Nationale Assemblee. Na een afwezigheid van 13 maanden bezocht de NDP- leider wederom een huishoudelijke vergadering. Mansaram zegt dat krachtens artikel 68 van de Grondwet het voor een ieder duidelijk is dat de persoon van Bouterse zijn lidmaatschap van het parlement al heeft verloren. “De zetel is hij kwijt en dat dient hij te weten.” Volgens Mansaram moet Bouterse zijn gedrag van provoceren, intimideren en chanteren achterwege laten, want niemand staat boven recht en wet.

Mansaram meent dat Bouterse abusievelijk een convocatie heeft ontvangen voor de huishoudelijke vergadering van gisteren. Naar haar inzicht had dit niet moeten gebeuren. Uiteindelijk heeft de coalitie toen besloten om niet mee te werken aan de vergadering, omdat zij hierdoor zouden meewerken aan een illegale vergadering. “En wij doen daar absoluut niet aan mee.”

De leiding van het parlement en de griffier zullen de tijd krijgen om de persoon van Bouterse uit de convocatiemolen te halen. “En dan zullen we zien wat de volgende keer gebeurt”, zegt Mansaram. Volgens de politica is de leiding van het parlement niet verplicht om een brief te richten aan de NDP- leider, omdat de Grondwet heeft beslist dat zijn lidmaatschap is beëindigd. Maar fatsoenshalve denkt zij wel dat de griffier een brief naar hem zal richten. “De beëindiging van zijn lidmaatschap is een feit. Wat nu moet gaan gebeuren, is dat er een brief moet gaan van de voorzitter van het parlement naar het Centraal Hoofdstembureau om de opengevallen plaats van Bouterse in te vullen. De verdere afhandeling moet dan plaatsvinden door het Hoofdstembureau. Bouterse heeft geen ander keuzemogelijkheid dan zich neer te leggen aan het feit dat hij geen parlementariër meer is.”

Bouterse heeft naar zeggen van Mansaram de keuze gemaakt om niet naar het parlement te komen en zo te voldoen aan een van de voorwaarden om zijn lidmaatschap te verliezen. Waar hij zal blijven volharden om in de zaal aanwezig te zijn, zal hij uit de zaal verwijderd moeten worden, meent de politica. “En als hij geen gevolg geeft aan de aanmaning van de voorzitter van het parlement, dan moeten wij hem met de harde hand verwijderen en dat zal het dan uiteindelijk moeten worden. Als hij die confrontatie met ons wil aangaan, dan denk ik niet dat we die schuwen.” Toch is het zaak dat de NDP- leider naar zeggen van Mansaram moet weten dat Suriname een heel vredige samenleving is en dat het spel gespeeld wordt volgens bepaalde spelregels.


Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics