Nickerie.Net, woensdag 28 januari 2009


Nickerie potentiŽle trekpleister birdwatching toerisme
Geplaatst: 28/01/2009

Paramaribo -  In het afgelopen weekeinde heeft WWF in samenwerking met de Stichting Solom een basistraining Professional Birdwatching georganiseerd. Het doel van deze tweedaagse training was erop gericht de participanten de basisingrediŽnten bij te brengen, hoe op professionele wijze vogels te bekijken en deze vast te leggen. De training die werd verzorgd door de WWF Guianas-directeur, Dominiek Plouvier, zegt dat Nickerie zeker de potentie heeft om uit te groeien tot een trekpleister voor toeristen die aan birdwatching doen. Volgens hem wordt het toerisme in Nickerie nog heel weinig benut, terwijl er zoveel in het district ligt om te exploiteren.

Bij het theoretisch gedeelte wees Plouvier erop hoe vogelkennis wordt verzameld en verspreid op verschillende manieren. De trainees mochten ook kennis maken met de beschikbare identificatie materiaal die er is om vogels in de vrije natuur te bespieden, zonder dat zij er hinder van ondervinden. Plouvier attendeerde de nieuwbakken Nickeriaanse birdwatchers dat er nog heel veel te ontdekken valt in eigen omgeving. Er komen verschillende ecosystemen voor waar verschillende vogelsoorten verblijven.

De vogeldeskundige zei dat birdwatching ook een andere vorm is van sport en ontspanning die meer gestalte moet gaan krijgen in Nickerie. Zelf zegt Plouvier dat Nickerie nu al een kleine trekpleister is, maar dat dit bij lange na niet voldoende is. Hij zegt te hopen dat de getrainde personen heel gauw komen tot de oprichting van een birding club van waaruit meer gedaan kan worden. Ook moeten locale touroperators, de horecasector en het decentralisatieproces hierop gaan inspelen om maximaal rendement uit te halen.

 

Yellow-Hooded Oriole / blackbird, de'Gele kop', regelmatig te zien in de rijstvelden van Nickerie (fotografie Akhiel Mahabier).

Plouvier gaf ook aan dat in de buurlanden Frans Guyana en Guyana er enorm veel wordt gedaan om birdwatching te bevorderen. Het promoten van birdwatching via internet en internationale toerismebeurzen is volgens Plouvier ook een effectief middel om toeristen te lokken naar Nickerie. De nieuwbakken birdwatchers delen de mening dat zij twee zware dagen achter de rug hebben en heel veel hieruit hebben kunnen opsteken. Het praktisch gedeelte heeft hen gevoerd langs de vele rijstvelden, weilanden, de modderbanken voor de kust van Nickerie en het zogeheten "Ganja" gebied dat deel uitmaakt van het Bigipan beheersgebied.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics