Nickerie.Net, vrijdag 30 januari 2009


VHP staat vierkant achter Santokhi

Venetiaan onkent beweringen Gilds
Geplaatst: 30/01/2009

Paramaribo - De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) staat vierkant achter het beleid van minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. Dat laat Mahinder Rathipal, secretaris van de VHP, optekenen. Nu president Ronald Venetiaan duidelijk heeft gemaakt dat hij de ex-minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds, nimmer de opdracht heeft gegeven om verblijfsaanvragen van Chinezen te bespoedigen, vindt Rathipal dat er niets aan de hand is. Als Richard Kalloe, politiek analist, nog steeds zegt dat president Venetiaan discrimineert en de Hindoestaanse zakenwereld wil vernietigen door import van Chinezen, moet dat volgens de VHP-topper als loos alarm worden getypeerd. ‘Zo een instructie bestaat niet’, weet Rathipal.

Rathipal zegt dat met de polemiek die tussen Gilds en Santokhi is ontstaan, de coalitie moet oppassen dat er geen geesten worden opgeroepen die niet meer kunnen worden bezworen. Hij weet dat iemand zich in deze hele kwestie verschrikkelijk heeft vergist. Hij laat in het midden wie. Hij gaat er wel van uit dat de president de volledige waarheid heeft gesproken. Toch ervaart de VHP de ontstane polemiek als vervelend. Zover hem bekend, heeft de partij zich intern nog niet over deze kwestie gebogen. ‘Ik geef geen interviews meer. Laat ze praten’, is het weinige dat Gilds wilde loslaten.

Zowel Gilds als Santokhi beweert veel voor het Korps Politie Suriname te hebben gedaan. Santokhi vindt echter dat bij zijn aankomst als minister op Justitie en Politie, hij op de afdeling Vreemdelingenzaken een puinhoop aantrof. In die chaos trof hij procedures aan waarbij Chinezen versneld en op een ongebruikelijke wijze in aanmerking kwamen voor een verblijfsvergunning. Gilds legde in de media uit dat de instructie voor het versneld afhandelen van Chinese immigranten, kwam van president Venetiaan. Die instructie is schriftelijk vastgesteld. Het staatshoofd logenstrafte die uitlating en zei op Radio ABC dat Gilds waarschijnlijk de instructie niet had begrepen.

August Boldewijn, politiek analist, vindt de hele materie beneden het diplomatiek niveau. Niet alleen Surinamers, maar ook diplomaten volgen hoe politici elkaar als kinderen beschuldigen. De indruk is volgens Boldewijn nu gewekt als zou het binnen de NF- combinatie niet boteren tussen de SPA en de VHP. Want, zo redeneert Boldewijn, als de leider van SPA een politieke mislukkeling wordt genoemd, dan regardeert dat niet alleen de leider, maar ook de partijleden. Santokhi brengt zaken zo ondiplomatisch en ongeremd naar buiten, dat hij de andere partij op stang jaagt. Boldewijn adviseert de kopstukken binnen het NF om deze zaak zo spoedig mogelijk in der minne te schikken. Volgens Boldewijn is het verschil tussen de huidige en de ex-minister, dat Santokhi vaker de media opzoekt. Tijdens Gilds gebeurde dat niet, waardoor de samenleving niet echt weet wat zijn wapenfeiten zijn, aldus Boldewijn.

Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

30 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics