Nickerie.Net, donderdag 12 februari 2009


ACP bezorgd over negatieve gevolgen financiŽle crisis lidlanden

Eric Mahabier, 11/02/2009

BRUSSEL - De Afrikaanse Caribische en Pacifische (ACP) landen zijn bezorgd over de negatieve gevolgen van de financiŽle crisis die nu richting de kleine economieŽn koerst. Tijdens een gisteren gehouden ACP Parliamentary Assembly in Brussel hebben parlementen van de lidlanden, waaronder Suriname, zich gebogen over deze crisis. De Surinaamse delegatie bestaat uit assembleevoorzitter Paul Somohardjo, Nieuw Front fractieleider Otmar Rodgers, Nieuw Front/ VHP assembleelid Mahinder Rathipal en A-I parlementariŽr Soedeschand Jairam.

Assembleevoorzitter Paul Somohardo (links), A-I assembleelid Soedeschand Jairam en Nieuw Front/ VHP assembleelid Mahinder Rathipal in het Europees Parlement kort voor aanvang van een besloten ACP- EU vergadering.-dWT foto/ Eric Mahabier .

Lidlanden hebben onder meer gepleit voor samensmelting van de zes economische handelsverdragen (EPA's) die de ACP-landen met de Europese Unie hebben voor de vrije handel. ACP is in zes regio's verdeeld en elke regio heeft een eigen EPA. Suriname vindt het niet verstandig deze handelsverdragen te smelten tot ťťn document, omdat elke regio zijn eigen problemen en eigen kenmerk heeft. Wel is Suriname er grote voorstander van dat in de zes EPA's enkele standaard zaken worden opgenomen, waardoor er geen ruimte wordt gecreŽerd voor verdeeldheid onder de lidlanden.

Aan dWT geven Somohardjo, Rathipal en Jairam aan dat het belang van Suriname enorm groot is en dat de delegatie daarom ook de meeting van de ACP, die deze week in Brussel wordt gehouden, bijwoont. Enkele belangrijke agendapunten op de vergadering zijn de financiŽle crisis in de wereld, klimaatverandering en de regionale ACP-vergadering die later deze maand in Guyana wordt gehouden.

Naast de ACP-vergadering woonde de Surinaamse delegatie ook een Bureau Meeting bij, waar achter gesloten deuren van gedachten is gewisseld over onder meer sociale vraagstukken. Somohardjo, Rathipal en Jairam wijzen verder op de effecten van de wereldcrisis die nu richting Suriname koerst. Afname in de uitvoer van exportproducten zijn enkele van de te verwachten effecten voor het land. De delegatie hoopt dat Suriname zo gunstig mogelijk de crisis doorkomt. Op internationale fora steeds je stem laten horen, vooral waar er belangrijke besluiten worden genomen, is volgens de parlementsleden van essentieel belang.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-02-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics