Nickerie.Net, maandag 23 februari 2009


EU schrijft Suriname waarschuwingsbrief

Asha Chaturi, 23/02/2009

NIEUW-NICKERIE - Suriname heeft een brandbrief van de Europese Unie (EU)ontvangen om vaart te zetten achter de asfaltering van de weg naar South Drain. Ruim drie jaren geleden heeft de organisatie 11 miljoen euro voor het asfalteren van de weg vrijgemaakt, die eind juli volledig besteed moet zijn. Blijft dit uit dan wordt het (rest)bedrag teruggenomen. "Er is een achterstand van negen maanden in de asfalteringswerkzaaheden van de weg", zegt Rick van Ravenswaay, minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) in een gesprek met dWT. Hij weet dat het laat opleveren van de weg enorme (financiële) consequenties met zich meebrengt. Bovendien is de weg duurder geworden, omdat in het begin ontwerpfouten zijn gemaakt. De veranderingen die zijn aangebracht hebben 6 miljoen euro extra gekost, die uit de verdragsmiddelen zijn gefinancierd.

Hoewel nog een lange weg te gaan, is de eerste zeven kilometer van de weg naar South Drain al geasfalteerd. Suriname moet echter haast zetten achter het project vindt de Europse Unie.-dWT foto / Asha Chaturi

Een belangrijke oorzaak van de stagnatie is volgens Van Ravenswaay de niet optimale toevoer van grind uit Apoera. De bewindsman is de vorige week naar Apoera geweest met de aannemers Baitali NV en Ballast Needam, die belast zijn met de asfalteringswerkzaamheden. Er zijn toen goede afspraken gemaakt om extra boten in te zetten om de achterstand in te lopen. “Wij moeten de vinger aan de pols houden om met de aannemers te praten om het werk op tijd af te hebben. Er is namelijk een clausule in het contract opgenomen dat indien stagnaties optreden door onder andere het weer, de aannemers hiervoor niet gestraft zullen worden”.

Farsi Khodabux, directielid van Baitali NV deelt mee dat er een verlenging van negen maanden is gegeven waarbij de opleverdatum verschoven is naar 31 december 2009 is in plaats van 31 maart, zoals in het contract staat. "Wij konden niet op tijd beginnen met de werkzaamheden, omdat de ontwerpfouten eerst gecorrigeerd moesten worden”, verduidelijkt Khodabux. De eerste zeven kilometer van de weg is intussen al geasfalteerd. Verder is de fundering voor de resterende 24 km reeds aangelegd. Afhankelijk van het weer, zegt Khudabux, wordt de datum van 31 december wel gehaald.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23-02-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics