Nickerie.Net, maandag 02 maart 2009


Surinaamse en Nederlandse ziekenhuizen intensiveren samenwerking gezondheidszorg

Eric Mahabier, 28/02/2009

DEN HAAG - De samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse gezondheidszorginstellingen krijgt een duurzaam en structureel karakter. Negentien Nederlandse ziekenhuisdirectieleden en specialisten zijn op 7 maart in Suriname om onder meer een memorandum of understanding (mou) te tekenen met Surinaamse ziekenhuizen.

Van links naar rechts Dowlatram Ramlal, Fred van Heuvel, Krishna Khargi en Humphrey Kanhai van Stichting Equally Equipped. Zij maken deel uit van de topdelegatie die begin maart naar Paramaribo komt.-dWT foto/ Eric Mahabier .

Het gaat onder andere om het Diakonessenhuis, ’s Landshospitaal, en het Sint Vincentius Ziekenhuis. Twee containers vol met ziekenhuismateriaal waaronder bedden en rolators reizen mee met de delegatie. Het ’s Landshospitaal krijgt bovendien ook een ambulance. Stichting Equally Equipped onder voorzitterschap van Dowlatram Ramlal zit achter deze missie. Bezoeken aan diverse Surinaamse ziekenhuizen en een kennismakingsbezoek aan minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid staan op het programma. Tijdens haar verblijf zal de delegatie ook een uitleencentrum in Nickerie opzetten. Hier kunnen patiënten medische apparatuur zoals rolators lenen tegen een gering bedrag.

DWT heeft gesproken met de delegatieleden Dowlatram Ramlal (directeur MEE Zuid-Holland Noord), Fred van Heuvel (bestuursadviseur Azivo Zorgverzekeraar/ Menzis), Humphrey Kanhai (gynaecoloog-perinatoloog en hoofd afdeling Verloskunde van LUMC Leiden) en Krishna Khargi (cardiochirurg HagaZiekenhuis Hartcentrum Den Haag- Delft).

“Een luchtbrug opzetten,” noemt Kanhai de op handen zijnde samenwerking tussen de gezondheidsinstellingen van beide landen. Volgens Van Heuvel wordt al jaren op “ad hoc” basis samengewerkt tussen deze instellingen. Dit teamwerk moet een structureel en duurzaam karakter krijgen zodat er ook meer rendement uit komt. Ramlal zegt dat de samenwerking een win-winsituatie voor beide landen moet zijn. Het teamwerk gaat zich concentreren op drie gebieden: materiële zaken (zoals Surinaamse ziekenhuizen voorzien van bedden en ander materiaal), kennisoverdracht (onder andere stage en opleidingsmogelijkheden voor specialisten en gezondheidswerkers) en ondersteuning in de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld door samenwerking op het gebied van management- en patiëntenzorg).

Khargi, één van de grondleggers van de hartoperaties in Suriname, zegt dat de missie van Equally Equipped zeker zal slagen omdat deze organisatie “verschilt” met andere. Technocraten, bestuurders en zorgverzekeraars zijn vertegenwoordigd in deze stichting. De stichting Equally Equipped is opgericht op 16 mei 2007 in Den Haag. De formele doelstelling van de stichting behelst het maatschappelijk ondernemen ten behoeve van Suriname met ondersteuning van ziekenhuizen in Nederland. De stichting wil dit realiseren door de zorg en maatschappelijke dienstverlening te verbeteren, ondersteuning met materialen en overdracht van kennis en kunde. De delegatie keert op 14 maart terug naar Nederland.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics