Nickerie.Net, vrijdag 20 maart 2009


Bigipan touroperators bezoeken Magrieta in Commewijne  
Geplaatst: 17/03/2009

Commewijne / Nickerie -  Een delegatie van bijkans 17 stakeholders die dagelijks in het Bigipan-gebied opereren, hebben via de Stichting Solom, die een hechte samenwerkingspartner is van het WWF, het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan collega’s aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Het voornaamste doel van deze uitwisselingsbezoek was om de stakeholders van het Bigipan bijzonder beheersgebied zich te laten oriënteren in een ander overeenkomstig gebied en te ervaren hoe gidsen aldaar omgaan met o.a. de ontvangst en verdere begeleiding van bezoekers. De groep uit Nickerie heeft samen met de gidsen/operators van plantage Johanna & Margaretha verder gediscussieerd hoe de onderlinge samenwerking tussen de gidsen meer gestalte kan worden gegeven en wat de verdere uitdagingen zijn voor de toekomst om deze collectief goed te kunnen benutten. De delegatie uit Nickerie is warm verwelkomd door de burgervader van Commewijne, de heer Soekimo.

Soekimo zegt dat het een hele eer is voor zijn district, dat touroperators uit Nickerie belangstelling hebben getoond om samen met operators van Commewijne te werken aan uitwisselingsprogramma’s die zorgen voor een win-win-situatie. Dc Soekimo haalde verder aan dat het oprichten van een platform dan ook niet is uitgesloten om zaken verder aan te pakken. Julio de Rooij, een van de grote motoren op de plantage, zei dat steeds getracht moet worden om een maximaal product aan te bieden aan toeristen, zodat hiermee een hoger rendement wordt gehaald. Hij zegt dat gidsen de ambassadeurs zijn van het land en dus goed voor de dag moeten komen. Ondanks de recessie, zei de Rooij dat toerisme een stijgende trend vertoont. Hij wees ook erop dat het nemen van initiatieven enorm van belang is om zaken sneller te kunnen realiseren, dan zitten te wachten op de overheid.

De Nickeriaanse delegatieleider, Soerindo Amatroesijat, zegt dat zij in hun missie geslaagd zijn en zeker ook heel wat hebben kunnen opsteken over de manier hoe men te Commewijne opereert in een soortgelijk werkgebied. De delegatie uit Nickerie is door hun gastheren verder gebracht naar een tour op de oude suiker- en cacaoplantage die nu bewoond wordt door bijkans tachtig gezinnen die hun inkomsten genereren uit o.a. tuinbouw/visserij en uit de vrij jonge extra inkomstenbron, het toerisme. Voorts heeft de groep die daar heeft gelogeerd, ook een bezoek gebracht aan het Matapica natuurreservaat waar zeeschildpadden aan wal komen om hun eieren te leggen.

Het is volgens Solom-voorzitter Henri Karijokromo dan ook de eerste keer dat het WWF zoiets vanuit Nickerie heeft georganiseerd. Het ligt in de bedoeling dat de Bigipan stakeholders verder werken aan professionalisering van hun producten en dat zij middels training en het delen van kennis en ervaring goed gebruikmaken van de uitwisselingsprogramma’s die nog zullen volgen.
Voor vertrek uit het gebied heeft de delegatie uit Nickerie ook een bird watching wandeling mogen maken. Het ligt in de bedoeling dat Nickerie binnen niet al te lange tijd ook over een eigen professionele bird watching associatie zal beschikken, zegt Karijoikromo. De contouren hiervan zijn reeds zichtbaar.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

20-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics