Nickerie.Net, woensdag 25 maart 2009


NVB-staatsbus gewipt uit PN-busroute

Filia Enser, 25/03/2009

Paramaribo - Het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) moet één van zijn twee staatsbussen op de route Paramaribo - Nickerie wegnemen. Dit politiek besluit heeft vicepresident Ramdien Sardjoe, vrijdag persoonlijk meegedeeld aan NVB-directeur Romeo Simons.

Sardjoe komt hiermee tegemoet aan de eis van de particuliere lijnbushouders op deze route om hun concurrentiepositie veilig te stellen. Sewshankar Ramlal zegt namens de PN-bushouders: “Niet alleen de NVB-bussen, maar ook illegale rijders en personenauto’s snoepen reizigers af van de particulieren.” Het onderhouden van deze route is de enige bron van inkomsten voor de 32 bushouders die een vergunning hebben. Volgens Ramlal is dat niet genoeg om de bussen rijdend te houden en daarnaast ook nog het gezin te verzorgen. “Ingrijpen van de overheid was nodig, omdat we anders niet kunnen overleven.”

Volgens Ramlal rijden PN-bussen gemiddeld twee keer in een maand heen en terug. Het NVB biedt retourtickets aan tegen het tarief van SRD 20. Een enkele reis kost SRD 12,50. Een eenmalige reis met de particuliere PN-bus kost SRD16,50. Ook geeft het NVB kortingen op zijn tarief en kunnen passagiers ook nog een prijs winnen met hun gekochte buskaart. Ramlal legt uit dat de particuliere bussen meestal niet gevuld vertrekken en zij genoegen moeten nemen met 22 betaalde stoelen in plaats van de beschikbare 29. “Vertrekken we met open stoelen, dan lijden we verlies.”

Om het verlies van de open stoelen te compenseren, vragen de particulieren dan SRD20 aan de passagiers, beweert Ramlal. De PN-bushouders vinden dat het NVB, dat door de overheid wordt gesubsidieerd, routes moet onderhouden die particulieren niet aandoen. Dagelijks is er een aanloop van 200 passagiers op deze route, vice versa. NVB-directeur Simons reist donderdag af naar het rijstdistrict waar hij samen met districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar en de PN-bushouders nagaat hoe het probleem van illegale rijders kan worden opgelost.

“Ook wij ondervinden last van de illegale rijders”, zegt Simons. Hij is ervan overtuigd dat het wegnemen van de ene bus er niet toe zal bijdragen dat de situatie van de legale rijders aanzienlijk verbetert. Niet alleen passagiers met als bestemming Nickerie, maar ook die van Coronie en Wageningen reizen mee in de Nickerie-staatsbus, weet Simons.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics