Nickerie.Net, dinsdag 21 april 2009


Carmelita Ferreira: ‘We willen ordening in het grondgebeuren’
Geplaatst: 21/04/2009

Nickerie -  ‘De president heeft vaker aangedrongen op behandeling van de wet. Ook wij van het parlement hebben er vaker op aangedrongen, omdat wij de mening zijn toegedaan dat er geen transparantie is. We willen ordening in het grondgebeuren. Vandaar dat de Gliswet moet komen. Ik vraag me af wat het probleem is dat meneer Somohardjo heeft met de Gliswet.’ Aan het woord is parlementariër Carmelita Ferreira (NF/NPS), die duidelijk laat blijken dat het gronduitgifte-beleid bedroevend slecht is. Ze reageert op uitlatingen van DNA-voorzitter Paul Somohardjo, die wereldkundig maakt dat behandeling van de Wet grond en landinformatiesysteem (Glis) geen prioriteit geniet. Gronduitgifte is volgens hem voldoende transparant.

Hendrik Sakimins verklaring staat haaks op dat van Ferreira, maar loopt evenwijdig aan dat van Somohardjo. De NF/PL-parlementariër zegt dat het gronduitgifte-beleid van grondminister Michael Jong Tjien Fa transparant en uitstekend is. Hij motiveert dit door te zeggen dat bij elke gronduitgifte de minister volgens het L-Decreet, een aantal instanties moet horen voordat hij grond uitgeeft. En dat gebeurt altijd. Deze procedure moet volgens hem bekend worden gemaakt aan de samenleving, zodat zij begrijpt dat de minister niet ongeadviseerd beschikkingen kan slaan, maar transparant te werk gaat. Tegelijkertijd zegt Sakimin dat de uitlating van Somohardjo geen partijstandpunt is, maar dat hij wel achter de PL-voorzitter staat.

‘Ik vraag me af of meneer Somohardjo in zijn eentje moet beslissen of die wet wordt behandeld of niet’, fronst Ferreira. ‘De president stuurde de wet naar ons en ik heb hem nergens horen zeggen dat het niet meer van belang is dat die wet wordt behandeld. Dus ik vind dat Glis moet komen.’

Dit US$ 17,3 miljoen kostend Glisproject kan niet van de grond komen zolang de wetgeving niet van de grond is gekomen. Behandeling van dit wetsproduct ligt al jaren in de bureaulade van de DNA-voorzitter. Op 10 december 2007 vroeg parlementariër Jiwan Sital zich af wat er met de US$ 17,3 miljoen is gebeurd. De samenleving heeft volgens hem niets van dit megaproject gemerkt.


Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

21-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics