Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Weinig bekend over inhoud MoU met Zwitserse aluinaarde handelsbedrijf Glencore

Martin Redjodikromo, 27/04/2009

Paramaribo - Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de totstandkoming van de intentieverklaring (MoU) tussen Suriname en het Zwitserse Glencore. Wat er allemaal in staat is voor het overgrote deel onbekend. “Men probeert de informatie binnen een bepaalde groep van de samenleving te houden en dat vind ik heel erg,” zegt milieuvoorvechter en politicus Winston Wirth aan de krant. “Het lijkt op een kat die in het nauw is gedreven die rare sprongen maakt,” bestempelt hij de recente overeenkomst van de regering die de multinational binnenhaalt om de voortgang van de bauxietindustrie te garanderen. Volgens Wirth is het beste bauxiet al in de voorbije eeuw weggegeven. Natuur wordt steeds schaarser, terwijl het mijnen van bauxiet het milieu enorm aantast.

De milieuvoorvechter vindt dat de regering meer voordeel trekt uit de regulering van de goudsector. “Want Clean Sweep is tot nu toe contra-productief geweest en goud blijft in waarde stijgen, aluinaarde niet.” Het enige dat Wirth uit de MoU weet, is dat aluinaarde door Glencore op de vrije markt wordt verkocht, waarvan de prijs bij het minste en geringste fluctueert. Hij weet ook dat andere mijnbouwers langdurige contracten hebben met leveranciers, waarvan de prijzen voor langere periode zijn vastgezet.

In het discussieprogramma Welingelichte Kringen van Radio ABC werd president Ronald Venetiaan gistermiddag ingelicht door Derrick Ferrier over het niet al te beste imago van Glencore. “Het zijn frommelaars,” zegt Ferrier op basis van recente bevindingen van gerenomeerde kredietinstellingen. Behalve op de internationale kapitaalmarkt zou Glencore het ook niet nauw nemen met milieukwesties. “Misschien moeten we met de partners van Glencore gaan praten en kijken hoe het met hen is afgelopen”, adviseert hij.

Het Staatshoofd neemt alle signalen ter harte en vergelijkt deze kwestie met die van een buurmeisje waarover niets wordt gezegd tot op het moment dat een jongeman om haar hand vraagt om te trouwen. “Sommige van die verhalen zullen waar zijn en sommige weer niet. We zullen grondig aandacht hieraan besteden”, belooft Venetiaan. Wirth hoopt dat parlementariers ook aan de bel zullen trekken om meer inzage te krijgen in de intentieverklaring die minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen enkele dagen geleden ondertekende met Glencore.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

27-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics