Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Maatregel tegen varkensgriep: LVV stopt import varkens en varkensproducten 
Geplaatst: 28/04/2009

Nickerie.Net Extra:

Symptomen vakersgriep

De verschijnselen van de varkensgriep uit Mexico zijn dezelfde als van normale seizoensgriep: koorts, snotteren en eventueel gewrichtspijn. Het RIVM raadt mensen met griepverschijnselen die recent in Mexico zijn geweest naar hun huisarts te gaan. Die kan een sputummonster laten analyseren op de aanwezigheid van influenzavirus. De uitslag daarvan is binnen twaalf uur beschikbaar, zegt Jim van Steenbergen van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI). Is die uitslag positief, dan kan een virusremmer zoals Tamiflu worden voorgeschreven. Dat werkt effectief tegen de Mexicostam, blijkt uit Amerikaanse onderzoek. In Nederland hebben zich vier Mexico-reizigers gemeld met griepverschijnselen. Nader onderzoek heeft niets opgeleverd, aldus de LCI.

Paramaribo - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vanaf gisteren alle importen van levende varkens en rauwe producten uit de varkensindustrie tot nader order stopgezet. De OIE (Internationale Organisatie voor Dierziekten) heeft aangegeven dat er nog niet bewezen is dat door consumptie van varkensvlees de varkensgriep wordt overgebracht, maar door contact met besmette dieren. Om dit contact te vermijden, heeft LVV besloten voorlopig alle importen van varkensproducten stop te zetten. Verder is LVV meteen begonnen om in de verschillende ressorten de alertheid bij de varkenshouders op te voeren met betrekking tot bioveiligheid. Dat houdt o.a. in dat men niet zomaar mensen en dieren mag toelaten op een varkensbedrijf.

Men moet de uitwisseling van dieren heel voorzichtig doen. Het liefst moet men dit vermijden en alleen transporten van dieren van bedrijven naar slachthuizen uitvoeren. Daarbij moet men er ook op letten dat er niet in een keer ook andere bedrijven worden aangedaan. Het ministerie van LVV blijft in contact met de sector voor verdere instructies. Alle lokaal geproduceerde en tot nog toe geďmporteerde varkensproducten zijn veilig. Ingeval men vreemde waarnemingen heeft met betrekking tot smokkel van dieren en/of producten of illegale slachtingen wordt men verzocht dat door te geven aan de Veterinaire Dienst van LVV op het telefoonnummer 40 2546 / 402329 op het toestelnummer 101.


Nickerie.Net extra:

WHO verhoogt alarmfase naar categorie 4 wegens varkensgriep

GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandagavond (27 april) tijdens spoedoverleg in Geneve het alarmniveau voor de dodelijke varkensgriep verhoogd van fase drie naar vier. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO besloot wegens de situatie in Mexico eerder bijeen te komen. Volgens de VN-organisatie is het risico op een pandemie wezenlijk toegenomen. Hele gemeenschappen kunnen worden geraakt door besmetting van mens op mens.

Verspreiding

De WHO wil nu de nadruk leggen op het tegengaan van de verspreiding van het nieuwe virus. Landen wordt gevraagd reisadviezen en controles van reizigers te overwegen. Getroffen landen zouden vaccinatiecampagnes moeten overwegen, evenals beperking van de bewegingsvrijheid van personen in besmet gebied.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname / ANP

28-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics