Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Rijst niet goedkoop in Suriname
Geplaatst: 28/04/2009

Nickerie - Rijst is in Suriname beslist niet goedkoop. Een pak semisuper rijst van 10 kilogram kost, afhankelijk van de diverse verwerkers en distributeurs, tussen de SRD 20 en SRD 30. Volgens de berekeningen van de wereldmarktprijs zou een pak rijst van 10 kilogram SRD 16 moeten bedragen. De wereldmarktprijs is momenteel USD 570 per ton. Per kilogram komt dit uit op een bedrag van USD 0,57. Omgerekend bedraagt dit SRD 1,60 per kilo. Rijst is niet te vinden voor de prijs van SRD 1,60. De prijzen zijn vanaf de SRD 2,50 per kilo. Momenteel zijn de rijstboeren in Nickerie bezig met de oogst van padie.

Volgens de ondervoorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynandan Oemraw is bijkans 70% van het in totaal ingezaaide areaal van bijkans 25.000 hectare al binnen. De opkoopprijs bedraagt tussen de SRD 32 en SRD 35 per paal natte padie van 79 kilogram. Deze prijs zou naar zeggen van hem ver beneden de kostprijs liggen. Maar een bedrag opnoemen waarvoor de padie in feite verkocht moet worden en die nog binnen de kostprijs ligt, hier waagt hij zich geen uitspraak over te doen.

Oemraw beaamt wel dat door de padieboeren voorstellen zijn gedaan aan de regering voor verwerking van hun eigen padie. Zo zouden zij al ettelijke jaren blootgesteld worden aan de grillen van de verwerkers. Om dit te realiseren, is er compensatie nodig, verduidelijkt Oemraw. ‘Ik kan ook nog niets zeggen hierover, omdat het niet voor deze oogst, maar voor de volgende oogst is bedoeld. En hierover moet een andere discussie gevoerd worden.’

Zo is ook het voorstel gedaan aan de Stichting Machinale Landbouw om de pelmolen, die nog in tact is te Wageningen, in gebruik te mogen nemen. De SML is er wel een voorstaander van, maar stelt ook voorop dat gebruik van de pelmolen gepaard dient te gaan met een zachte vergoeding. De padieboeren op hun beurt willen niets van een vergoeding horen. Ze hebben graag dat zij gratis gebruikmaken van de pelmolen. Echter, hierover wilde Oemraw ook niet veel kwijt. Hij voorspelde wel het volgende: ‘Er gaan problemen komen binnen de padiesector.’


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics