Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Niets concreets uit bilateraal overleg Guyana

28/04/2009

NIEUW NICKERIE - Hoewel partijen spreken van vruchtbare onderhandelingen, is er niets concreets gekomen uit de bilaterale besprekingen tussen Suriname en Guyana. Wel zijn brandende vraagstukken aan de orde gekomen. Onder andere de vele problemen waarmee Surinamers kampen die de oversteek doen naar het westerbuurland. Ze worden vaak door de Guyanese politie aangehouden of zijn slachtoffer van berovingen. Guyana op zijn beurt deponeerde de klacht van de vele auto’s die vanuit Suriname worden gesmokkeld. Volgens Elisabeth Harper, directeur van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zou het al om meer dan 200 auto’s gaan die niet naar Suriname zijn teruggekeerd. Harper vroeg ook om duidelijkheid over de toepassing van Surinaamse wetgeving op de Corantijnrivier voor schepen boven de 50 ton. Sedert vorig jaar houdt de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) strakker de hand hieraan. Bevaren van de rivier kan alleen als er tijdig beloodsing wordt aangevraagd.

De Surinaamse delegatie (rechts) die zondag onderhandelde met haar Guyanese counterparts. Partijen brachten brandende vraagstukken onder elkaars aandacht onder meer die met betrekking tot het grensverkeer tussen de landen.-dWT foto / Yolanda Ho A Sjoe .

Waarnemend Buza-directeur Jane Aarland-Nanhu benadrukt dat de besprekingen voortgezet zullen worden en er meer informatie zal worden uitgewisseld, onder andere met betrekking tot de regels voor het verkeer tussen de twee landen. Ze belooft dat de illegale handel in auto’s zal worden aangepakt en worden ingedamd. Gedacht wordt aan het introduceren van een registratiesysteem voor zowel voertuigen als personen. Wanneer het vervolgoverleg plaats vindt is nog niet bekend.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics