Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Rijstboeren Nickerie protesteren

Beta Debidien, 28/04/2009

NIEUW NICKERIE - Rijstboeren in Nickerie gaan vandaag massaal de straat op om te protesteren tegen het uitblijven van een richtprijs voor padie. Enkele weken geleden hadden ze hierover al met tussenkomst van districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar, een brief geschreven aan president Ronald Venetiaan. Ze zijn ook geconfronteerd met lagere oogsten als gevolg van de late aanvang van de inzaai en de aanplant werd geplaagd door de schimmelziekte. "De gemiddelde opbrengst per hectare is hierdoor niet denderend", zegt Harinandan Oemraw, bestuurslid van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Hij is er niet over te spreken dat bepaalde verwerkers nog steeds een open prijs hanteren en de boeren vijf weken lang niet hebben uitbetaald. "Dit is pure voor de gek houderij, omdat elke verwerker weet wat de prijzen van rijst en rijstproducten op de internationale markt beslist zijn". De vraag waarom de verwerkers deze houding aannemen blijft echter onbeantwoord.

Als de padieoogst eenmaal is afgerond worden deze combines weer van het veld gehaald. De afgelopen weken waren ze een vertrouwd beeld in de rijstvelden van Nickerie.-dWT foto / Beta Debidien .

Intussen bieden enkele kleine padieopkopers SRD 40 voor een baal natte padie van 79 kg, maar er zijn ook grote exporteurs die voor SRD 37,50 opkopen. "Dit is ver beneden de kostprijs van SRD 54", rekent Gopinder Birdja, padieproducent in Nickerie voor. Hij heeft al afgeoogst, maar kan geen stappen ondernemen om zijn areaal weer te bewerken. "Ik heb ook geen zekerheid meer in deze zo belangrijke sector voor Suriname, waarin het hoofdvoedsel van het Surinaams volk wordt geproduceerd.

Hoe gaan wij uitkomen met dit bedrag en hoe denkt men in Paramaribo de zaak aan te pakken?, vraagt hij zich af. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het oplossingsmodel waarmee de regering op de proppen komt. De afgelopen weken is al bijna zeventig procent van de oogst binnengehaald. In het afgelopen tussenseizoen is ruim 25.000 hectare ingezaaid. Hiervan is tot gisteren bijna 17.000 hectare afgeoogst. De rest wordt de komende twee tot drie weken afgeoogst. De opbrengst per hectare ligt tussen de 55 en 57 balen natte padie van 70 kg. Dit komt neer op ongeveer 4 ton per hectare.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics