Nickerie.Net, dinsdag 28 april 2009


Meer landen melden verdachte gevallen

Mexicaanse varkensgriep neemt pandemische vormen aan

Ook Europa lijkt niet bespaard te blijven door de varkensgriep. Ook in Groot-BrittanniŽ is de griep opgedoeken. Twee patiŽnten liggen in een ziekenhuis in Airdrie, nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geÔsoleerde afdeling en zijn volgens minister Nicola Sturgeon aan de beterende hand. Zeven van de 22 mensen met wie het tweetal contact heeft gehad, vertonen milde verschijnselen van de Mexicaanse griep. De minister benadrukte dat het gevaar voor de volksgezondheid in Groot-BrittanniŽ laag is. Dat komt volgens haar onder meer door de verscherpte controles bij de douane en andere voorzorgsmaatregelen.  Eerder op de dag bleek al dat het zogeheten H1N1-virus vanuit Mexico en de VS Europa had bereikt. In Spanje werd het eerste geval van Mexicaanse griep bevestigd. Verdachte gevallen zijn gemeld uit Frankrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen. Of deze mensen het virus hebben, wordt nog onderzocht.

Mexicaanse griep, wereldkaart. Situatie om 22:00 uur Nederlandse tijd. Mexicaanse griep, wereldkaart. Situatie 27 april 2009 om 22:00 uur Nederlandse tijd.

Het aantal mensen dat in Mexico is omgekomen door de Mexicaanse griep, is vermoedelijk opgelopen tot 149. Dat maakte de Mexicaanse minister van Volksgezondheid Jose Angel Cordova bekend. De meeste slachtoffers waren tussen de twintig en vijftig jaar oud en kwamen uit tien verschillende staten, aldus de minister. Cordova zei verder te vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen.

Eerder maakten de autoriteiten al bekend dat meer dan honderd mensen door de ziekte waren overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde al dat van veertig mensen in Mexico is vastgesteld dat zij door het nieuwe virus om het leven zijn gekomen.

De WHO heeft maandagavond de alarmfase tijdens een spoedoverleg in GŤneve verhoogd van drie naar vier. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO besloot wegens de situatie in Mexico eerder bijeen te komen. 


 

Vermijd grieplanden

BRUSSEL - De varkensgriep heeft nu ook Europa bereikt. In Spanje en Schotland werden maandag drie gevallen bevestigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het alarmniveau verhoogd. In Spanje bleek maandag een student die aan een uitwisselingsprogramma in Mexico had deelgenomen, besmet met het varkensgriepvirus. In Schotland werd de besmetting bevestigd van twee mensen die net terug waren van een reis naar Mexico. De drie zieken herstellen volgens hun artsen voorspoedig.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het alarmniveau verhoogd naar fase 4, het op twee na hoogste niveau. Dat houdt in dat mensen elkaar kunnen besmetten en dat het risico op een wereldwijde epidemie is toegenomen.

Spaans toerisme

Eurocommissaris voor Gezondheid Androulla Vassiliou raadde burgers maandag af naar risicogebieden in Mexico en de VS te reizen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. De Europese Commissie vindt het voorlopig echter niet nodig een negatief reisadvies voor Spanje af te geven. Dat zou uiteraard enorme gevolgen hebben voor de Spaanse toeristenindustrie.

Op verzoek van Vassiliou komen de EU-ministers voor Gezondheid komende donderdag bijeen voor spoedberaad over het oprukkende virus. Experts van het Europese Centrum voor de preventie en bestrijding van besmettelijke ziekten (ECDC) buigen zich over verdere maatregelen om de verspreiding van het virus.

De Commissie liet weten dat het ook geen reden ziet om de import van varkensvlees aan banden te leggen. ĎHet heeft niets te maken met de voedselketení, aldus een expert van de Commissie. ĎHet is geen varkensvirus, varkens zijn geen dragers van het virus.' Volgens hem zal de Commissie dan ook geen importbeperkingen afkondigen. Overigens komt het grootste deel van het varkensvlees dat in de EU wordt geÔmporteerd uit Rusland.

De verschijnselen van de varkensgriep uit Mexico zijn dezelfde als van normale seizoensgriep: koorts, snotteren en eventueel gewrichtspijn. Het RIVM raadt mensen met griepverschijnselen die recent in Mexico zijn geweest naar hun huisarts te gaan. Die kan een sputummonster laten analyseren op de aanwezigheid van influenzavirus. De uitslag daarvan is binnen twaalf uur beschikbaar, zegt Jim van Steenbergen van de Landelijke CoŲrdinatie Infectieziektebestrijding (LCI). Is die uitslag positief, dan kan een virusremmer zoals Tamiflu worden voorgeschreven. Dat werkt effectief tegen de Mexicostam, blijkt uit Amerikaanse onderzoek. In Nederland hebben zich vier Mexico-reizigers gemeld met griepverschijnselen. Nader onderzoek heeft niets opgeleverd, aldus de LCI.

Schiphol

Ondermeer Rusland en China hebben besloten alle reizigers die uit Mexico terugkeren in quarantaine te houden totdat duidelijk is dat ze niet besmet zijn. Luchthavens in Groot-BrittanniŽ en Duitsland controleren reizigers die uit Mexico op griepsymptomen. Experts van de Europese Commissie zetten vraagtekens bij die controles, omdat ze maar gedeeltelijk nut hebben en ook paniek kunnen zaaien.

Op Schiphol krijgen passagiers van of naar Mexico een waarschuwingsbrief mee met informatie over de varkensgriep en een overzicht van de symptomen. Zij krijgen het advies om zich te melden als ze een van de symptomen vertonen. Ook staan er op Schiphol billboards in vijf talen met die informatie. Passagiers die dat wensen, kunnen op het vliegtuig een mondkapje krijgen.

Wereldwijd 75 gevallen

Wereldwijd zijn nu 75 bevestigde gevallen van varkensgriep, waaronder 26 gevallen in Mexico, 40 in de Verenigde Staten en 6 in Canada. Alleen in Mexico, waar 149 sterfgevallen en 1.995 zieken nog worden onderzocht, zijn mensen aan het virus overleden. In verschillende EU-landen zijn reizigers uit Mexico met griepsymptomen ter observatie opgenomen, net zoals in Groot-BrittanniŽ, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Noorwegen, IsraŽl en Nieuw-Zeeland.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf / Volkskrant

28-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics