Nickerie.Net, vrijdag 01 mei 2009


Versoepeling rijbevoegdheid voor buitenlanders

Ebu Jones, 30/04/2009

Paramaribo - Buitenlanders die niet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs, kunnen sinds kort een zogenoemde rijtoestemming aanvragen om legaal aan het verkeer deel te nemen. Een aanvraag voor dit document, dat voor een jaar geldig is, moet worden ingediend op de afdeling Rijbewijzen van het bureau Nieuwe Haven. Daarvoor moet een rijbewijs uit het land van herkomst, een geldig paspoort en een stortingsbewijs van SRD 150 worden overgelegd. Na de vervaldatum kan een aanvraag worden ingediend voor verlenging. “De huidige situatie is dat sommige buitenlanders die hier komen met hun rijbewijs van het land van herkomst, hiermee in het verkeer deelnemen” zegt justitieminister Chandrikapersad Santokhi.

Echter is dit slechts beperkt geldig, met name voor de periode waarin de persoon in het land vertoeft. De bewindsman heeft de regeling recentelijk per staatsbesluit ingevoerd. Deze regeling is volgens Santokhi nodig, omdat er onduidelijkheden waren bij zowel buitenlanders die het land aandoen en hier een auto willen besturen, als bij de politie. Een van deze onduidelijkheden was welke rijbewijzen in Suriname worden geaccepteerd.

Een ander punt is dat politieagenten vaak zijn geconfronteerd met rijbewijzen die in een vreemde taal zijn opgemaakt. Santokhi garandeert dat de politie goed getraind is om authentieke stukken te herkennen op hun echtheid, waardoor hij niet vreest dat buitenlanders eventueel met een vervalst rijbewijs rijtoestemming krijgen. De mogelijkheid wordt ook bekeken om vakantiegangers die het land voor korte tijd aandoen, rijtoestemming te verlenen voor die bepaalde periode.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics