Nickerie.Net, vrijdag 01 mei 2009


Koninklijke onderscheiding voor zangeres Denise Jannah en Pandita Kiertie Sutar-Ramautar

Den Haag - Het regende gisteren lintjes in Nederland. In totaal kregen 3.572 mensen een onderscheiding tijdens de traditionele Lintjesregen. De lintjes werden uitgereikt in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. De meeste personen kregen een decoratie in de Orde van Oranje Nassau, zoals zangeres Denise Jannah en pandita Kiertie Autar-Ramautar.

Denise Jannah

De bekende Surinaamse jazz-zangeres Denise Jannah (echte naam: Denise Zeefuik) werd compleet verrast door de onderscheiding. Ze dacht dat ze naar een trouwdag van vrienden zou gaan en had midden in de nacht nog appeltaarten voor dit feestje gebakken. Blij is ze wel: "Het is een ontzettende blijk van erkenning en waardering en ik was er even stil van toen burgemeester Aleid Wolfsen een toespraak hield. Ik vind het fantastisch."

Denise Jannah (midden) met Vivian Chocolaad (links) en burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht (rechts) foto: Ruth Wongsodimedjo

Jannah kreeg haar lintje voor haar inzet via muziek voor sociale doelen, ook internationaal. "Ik probeer overal waar ik kom ambassadeur te zijn, niet alleen op cultureel of muzikaal en artistiek gebied, maar ook door mijn werk zoveel mogelijk goed doen." Jannah's muziek wordt uitgebracht bij het fameuze label Blue Note.

Omdat muziek universeel is en iedereen houdt van muziek, kan jannah via haar werk en haar bekendheid een mening uitdragen: "Het is een makkelijke combinatie. Iedereen begrijpt en verstaat het. Muziek heelt, troost, verzacht en brengt mensen samen. Je kunt veel uitdragen via muziek. En als je bekender wordt, is het makkelijk om zo een mening te ventileren of helpen uit te dragen, bijvoorbeeld tegen racisme, armoede, ongelijkheid en gebrek aan scholing of educatie."

 

Kiertie Sutar-Ramautar

Ook Kiertie Autar-Ramautar werd gisteren onder valse voorwendselen door haar kinderen meegenomen naar het stadhuis in Rotterdam. "Mijn zoon kwam me ophalen omdat we naar iets voor zijn werk zouden gaan. Toen ik een vriendin zag bij het stadhuis vertelde zij me dat ik een lintje kreeg."

Pandita Kiertie Autar-Ramautar (links)

Zij werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Autar-Ramautar zet zich sinds de jaren zeventig in voor Surinaamse-Hindostaanse vrouwen in Nederland, Suriname en India. Ruim twaalf jaar geleden betrad ze ook het spirituele pad als pandita, geestelijk voorgangster.

Inspiratiebron Autar-Ramautar is dankbaar voor de waardering die ze van de gemeenschap heeft gekregen. "Het werk gaat dus niet langs de mensen heen, maar doet wat met ze. Maar ik doe het niet alleen, eigenlijk verdienen alle mensen om mij heen het lintje. Mijn vader en schoonvader waren mijn grootste inspiratiebron." Haar vader groeide op als wees en is opgevangen door de gemeenschap. "Als dat niet gebeurt was, zouden wij er niet zijn. Mijn betrokkenheid komt daar vandaan."

Nickerie.Net extra: OfficiŽle ondertekening van de "Religieuze verklaring tegen geweld tegen vrouwen" op 8 maart 2007 in de Grote Kerk van Dordrecht. Mevrouw Kierti Autar-Ramautar ondertekent namens de Hindoestaanse Gemeenschap.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Wereldomroep

29-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics