Nickerie.Net, zaterdag 06 december 2014


Zeven doden bij drama tijdens optocht Beatrix

APELDOORN - Bij het drama tijdens de tocht van de koninklijke familie door Apeldoorn zijn 7 doden gevallen, 5 mannen, waaronder ook de dader en 2 vrouwen. In de nacht van donderdag op vrijdag is ook de dader komen te overlijden als gevolg van de opgelopen verwondingen. In de loop van vrijdagochtend is ook een 55-jarige marechaussee komen te overlijden als gevolg van zware verwondingen. Vier mensen zijn zwaargewond geraakt, 8 zijn lichter gewond. Drie van de gewonden zijn kinderen van 16, 15 en 9 jaar. Op een persconferentie donderdagavond meldde het Openbaar Ministerie dat de actie was 'gericht tegen het koninklijke familie'. Een auto is donderdag door de afzetting gereden tijdens de tocht van de koninklijke familie door Apeldoorn (ANP).

De verdachte, een 38-jarige autochtone Nederlander (Karst T.), kon niet meer worden verhoord. Wel gaf hij direct na het incident te kennen dat het een doelgerichte actie was geweest. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of het om een zelfmoordactie ging. Daarna werd hij bewusteloos. Zijn huis in Huissen (Gelderland) werd donderdagavond doorzocht. Volgens hoofdofficier van justitie Ludo Goossens woont de verdachte alleen in een 'net uitziende woning'.

De verdachte reed donderdagochtend rond tien voor twaalf op volle snelheid in een zwarte Suzuki Swift door de afzetting op het kruispunt Jachtlaan/Amersfoortseweg/Loolaan/Zwolseweg. Hij miste de open bus waarin de koninklijke familie reed op een tiental meters, en knalde even verderop tegen de gedenknaald voor park Het Loo.

Hoofdofficier van justitie Goossens zei eerder donderdag al op een persconferentie reden te hebben om aan te nemen dat het om een bewuste actie ging. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit de de woorden die de verdachte uitte vlak na de crash tegenover politieagenten.

Er is 'geen enkele indicatie' dat andere personen bij de aanslag zouden zijn betrokken of dat het om een terreuraanslag zou gaan. Rechercheurs van de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) hebben de auto onderzocht. Er zijn geen explosieven in de auto gevonden.

Moord of doodslag

De verdachte had geen strafblad, en van hem waren volgens de hoofdofficier ook 'geen problemen in de sfeer van de geestelijke gezondheidszorg' bekend. De man werd ervan verdacht dat hij een aanslag probeerde te plegen op leden van het Koninklijk Huis, zegt het OM. Ook werd hij verdacht van moord danwel doodslag. Nu ook hij is komen te overlijden, is er geen strafzaak meer tegen hem, zei hoofdofficier Goossens donderdagavond.

De aanslag wordt vanwege het nationale belang onderzocht door de Nationale Recherche, die samenwerkt met de politie van de regio Noord- en Oost-Gelderland. Alleen al de Nationale Recherche heeft 250 man op de zaak gezet. De politie roept getuigen met foto- en filmmateriaal op zich te melden via telefoonnummer 0800-6070. Inmiddels hebben zich 500 mensen op dit nummer gemeld.

De politie heeft in de zoektocht naar de achtergronden van de dader huiszoekingen gedaan in Velp (Gelderland) en in Huissen. De verdachte was eerder bij een afzetting door de politie weggestuurd. Hij zou met met hoge snelheid in een zijstraat zijn verdwenen.

Volgens de politie is de man vermoedelijk zelfs door twee afzettingen gereden, omdat de weg zelf ook al was afgezet. De auto was al zwaar beschadigd voor hij de gedenknaald ramde. De bestuurder zat lange tijd bekneld in het voertuig en is daarna voor verhoor afgevoerd, meldde de politie.

Programma afgelast

De koninklijke bus reed meteen door naar het paleis. De rest van het officiële programma voor Koninginnedag, inclusief de historische optocht door Apeldoorn, werd afgelast. Dat maakte de RVD bekend. Beatrix betuigde haar medeleven aan de slachtoffers op televisie. Ook premier Jan Peter Balkenende zei donderdag ‘diep geschokt’ te zijn door ‘de afschuwelijke gebeurtenis’ in Apeldoorn.


De slachtoffers van Karst Tates

Karst Tates sleurde zes mensen mee de dood in.

Dit zijn ze. John Veldhuizen (64) - buschauffeur die over een jaar met pensioen zou gaan. Hij had Nederlandse militairen naar de festiviteiten in Apeldoorn gebracht en was vervolgens naar de optocht gaan kijken. De gescheiden man laat twee kinderen en twee kleinkinderen na.

Roel Nijenhuis (55) - burgermedewerker van de Koninklijke Marechaussee. Hij werkte als chauffeur bij de transportgroep van het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn.

Wilfrido Plantijn (71) - lid van de Antilliaanse dansgroep Expreshon Kultura, die aan de optocht deelnam. De vader van twee kinderen zou binnenkort zijn 50-jarige huwelijk vieren. Hij wordt op Curaçao begraven.

Addy Teunissen (52) - inwoner van Apeldoorn. De man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. 'Wat een mooie Koninginnedag had moeten worden, werd uiteindelijk een drama', schrijven de moeder en zus van Addy in zijn overlijdensbericht.

José van den Berg (55) - de vrouw uit Apeldoorn nam samen met haar man donderdag een kijkje bij het bezoek van de koninklijke familie. Echtgenoot Jan raakte lichtgewond en mocht dezelfde dag het ziekenhuis verlaten. Voor zijn vrouw, moeder van twee kinderen en werkzaam in een parfumerie in het centrum van de stad, kwam alle hulp te laat.

Netty Martens (50) - reisde donderdagochtend met een goede vriendin van Zutphen naar Apeldoorn omdat ze beide hevige Oranjefans zijn. Haar vriendin kon de zwarte Suzuki maar net ontwijken. Een verpleger probeerde Netty nog minutenlang te reanimeren, maar zonder succes.

Bron: Het Nieuwsblad.be (WER)

Noord Hollanse Dagblad

Dader Karst Tates: 'aardige man, onbereikbaar en depressief'

Na het drama in Apeldoorn doorzoekt de politie de flat van de bestuurder van de zwarte Suzuki Swift in het Gelderse Huissen. Daar dringt snel door dat dit het appartementje is van de 38-jarige Karst T. die op Koninginnedag dood en verderf zaaide in Apeldoorn. Snel zetten agenten de straat af.

Zijn huurwoning is vrijwel leeg, weet de buurvrouw. Haar buurman zou verhuizen. Ze weet niet waarheen. Morgen was de sleutel overdracht.’’ Ze herkent de Suzuki Swift van de televisiebeelden als de auto die altijd bij haar om de hoek geparkeerd stond.

De eigenaar van het binnengevallen pand zegt dat de huurder anderhalf jaar geleden in Huissen kwam wonen, vlak na de oplevering van het complexje. Hij omschrijft hem als een rustige jongen die nooit voor problemen zorgde en netjes op tijd zijn huur betaalde. De man had onlangs zelf de huur opgezegd en het huis grotendeels leeggehaald. De man zou enkele maanden geleden zijn baan als beveiliger zijn kwijtgeraakt en de huur niet meer hebben kunnen betalen.

In Velp, waar de man twee jaar geleden kort woonde, is niet veel over hem bekend. Hij bewoonde er een jaartje een kamer. Ook is het beeld blijven hangen van een man die niet voor opschudding zorgde maar die ook geen blijvende indruk heeft achtergelaten.

Wel wordt gezegd dat hij erg intelligent was, grappig en ontzettend aardig. Hij groeide op in de Liemers en was afkomstig uit een rustig gezin. Het is een man met geen of weinig vrienden. Op pogingen van mensen die hem al langer kenden om contact te krijgen, reageerde hij niet. Telefoontjes beantwoordde hij niet. Ook zou hij zich soms maandenlang onbereikbaar hebben gehouden voor zijn familie. Een maand geleden dook hij weer op en vertelde hij dat hij in de put had gezeten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant / Noord Hollanse Dagblad / Telegraaf

30-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics