Nickerie.Net, maandag 04 mei 2009


Verbeterd waterhuishouden moet rijstproductie opkrikken

Beta Debidien, 02/05/2009

NIEUW NICKERIE - "Rehabilitatie van de waterschappen Hamptoncourtpolder en de Van Drimmelenpolder, moet de productie van rijst in die landbouwgebieden aanzienlijk verbeteren. De verbetering van de waterhuishouding moet ook resulteren in de verlaging van de kostprijs per hectare, hetgeen ook betekent voordeel voor de producent en het land". Dat zei Jagnanan Ganpat, coördinator van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio-West afgelopen donderdag bij het geven van het startsein voor de rehabiliatie van de twee waterschappen in het district Nickerie. Hij riep daarbij belanghebbenden op om optimaal gebruik te maken van de structurele aanpak van de infrastructuur. Volgens Ganpat zullen in deze fase alle oude waterschappen eerst aangepakt worden, en in fase II komen er zes nieuwe bij.

Een graafmachines van de aannemer Bharet Jiawan bezig met het opschonen van een kanaal in de Van Drimmelenpolder. De overheid is gestart met groot onderhoud van de waterhuishouding in delen van Nickerie.-dWT foto / Beta Debidien.

Districtscommissaris (dc) Bhagwatpersad Shankar wees belanghebbenden op het duurzame onderhoud van de irrigatie- en loosleidingen. "De boeren krijgen als incentive een schone waterhuishouding, maar ze moeten ervoor zorgen dat de vervuiling op tijd wordt aangepakt", hield Shankar de aanwezigen voor. Hij zegt dat de bestuursdienst de waterschappen zal begeleiden. "Zij moeten ervoor zorgen dat de waterschappen in een versterkte positie komen. Wij gaan niet meer uit het districtsfonds kijken naar de waterschappen Hamptoncourtpolder en Van Drimmelenpolder. Wanneer zij technische assistentie en begeleiding nodig hebben, dan zijn wij daar, maar geld gaan wij niet meer besteden in deze twee waterschappen".

De boeren verwelkomen de structurele aanpak van zowel de natte als droge infrastructuur van hun gebieden. "Ik hoop dat het werk binnen zes maanden uitgevoerd wordt en dat wij geen stagnatie ondervinden straks bij de komende inzaai", zegt Mukesh Shankar, rijstboer in de Van Drimmelenpolder. Hij hoopt dat in deze fase ook de kleiwegen, waarlangs de meeste rijstarealen liggen, structureel worden aangepakt. In de regentijd zijn die namelijk moeilijk begaanbaar. Ook de afvoer van padie ondervindt ernstige stagnatie, waardoor boeren meer geld moeten uitgeven om het product in de molens te krijgen.

Het ministerie van LVV besteedt SRD 5 miljoen aan sectorfondsmiddelen aan de rehabilitatie van de infrastructuur van beide projecten in Nickerie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics