Nickerie.Net, dinsdag 05 mei 2009


Seva Suriname: 'Rijstsector is geen klaagsector'

05/03/2009

DEN HAAG - De rijstsector is geen klaagsector. Het is een jarenlange roep van de rijstboeren om productie-stimulerende maatregelen te treffen die niet alleen de sector omhoog kunnen tillen, maar ook het leven van de rijstboer verder kan verbeteren. Handel en Industrie (HI)-minister Clifford Marica moet zijn verontschuldigingen aanbieden aan de rijstsector die hij heeft betiteld als een klaagsector. Dit vindt Seva Suriname-directeur Radj Bhondoe. Seva Suriname verschaft al jaren microkredieten aan rijstboeren in Suriname en voelt zich aangesproken door de uitspraken die de bewindsman de vorige week heeft gedaan.

Een zichtbaar geďrriteerde Bhondoe vindt deze uitspraken “verontrustend.” Volgens hem kunnen deze grote gevolgen hebben voor hardwerkende Surinamers die in dit geval afhankelijk zijn van de landbouw. Uit de uitspraken van Marica destilleert Bhondoe dat de rijstsector door de minister gezien wordt als een last. “Maar de boeren vormen een belangrijk deel van de werkende bevolking in Suriname die alleen een eerlijke prijs voor hun product vragen.” Hij kent de zweepslagen van de rijstsector. Bhondoe onderkent dat de boeren geregeld hun stem laten horen, maar dat dit niet gezien moet worden als klaagzang, maar als een roep om de rijstsector verder tot ontwikkeling te brengen. In dat kader wijst hij naar de jarenlange roep om importheffingen op kapitaalgoederen, kunstmest en bestrijdingsmiddelen voor de rijstsector af te schaffen. Guyana heeft dit al jaren geleden gedaan en met succes.

Seva Suriname is ook niet te spreken over het voornemen van de regering om rijst uit de regio te importeren. Als dat gebeurt, vreest Bhondoe een diepe val van de rijstsector. Import van rijst zal de Guyanese rijstboeren ten goede komen. De Guyanese regering voert een duidelijk beleid ter bevordering van de positie van de eigen boeren. “Onze minister ondersteunt de Guyanezen ten koste van de eigen agrariërs. Dit is onbegrijpelijk, want voor zover ik kan nagaan is minister Marica niet in dienst van president Jagdeo.” De afbouw van de importheffingen op kapitaalgoederen, kunstmest en bestrijdingsmiddelen kan een reddende engel zijn voor de Surinaamse rijstsector en zou import overbodig maken.

“Het zou van goed fatsoen getuigen als de minister zijn verontschuldiging aanbiedt.” De afgelopen dagen hebben diverse prominenten onder wie Leakat Mahawatkhan en NF/ VHP-assembleelid Sharmila Mangal-Mansaram publiekelijk fel gereageerd op de uitspraken van Marica. Ook zij vinden dat de bewindsman zich moet verontschuldigen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics