Nickerie.Net, donderdag 07 mei 2009


Zware regenbuien voorspeld in Suriname
Geplaatst: 07/05/2009

Paramaribo -  Door de Meteorologische Dienst zijn zware regenbuien voorspeld in Suriname. Dit is afhankelijk van de Intertropische Convergentiezone die zich momenteel boven het zuiderbuurland BraziliŽ bevindt. Dit land is de afgelopen periode geteisterd door zware regens. Gebieden vanaf het Amazonegebied tot de kust van de Atlantische Oceaan zijn het doelwit ervan geworden. Meer dan 200.000 personen zijn uit hun woongebieden geŽvacueerd. Volgens de Braziliaanse militaire autoriteiten moeten de duizenden vluchtelingen onderdak zoeken in andere steden. De zware regens die ook hebben geleid tot tal van overstromingen, hebben inmiddels 30 mensenlevens opgeŽist. De geteisterde gebieden zijn onbereikbaar. De wegen zijn weggespoeld. Ook modderlawines hebben hun tol geŽist in de gebieden.

Dagblad Suriname sprak met meteoroloog Roel Oehlers. Het is beslist niet uitgesloten dat ook Suriname de komende periode geteisterd wordt door zware regenbuien. Of deze ook de proporties zullen aannemen waarvan er sprake is in buurland BraziliŽ, moet nog blijken. De buien zijn afhankelijk van de verschuiving van de Intertropische Convergentiezone die zich momenteel boven BraziliŽ bevindt, maar in richting van Suriname beweegt. Dit betreft een langzaam proces dat op zijn beurt weer afhankelijk is van stromingen in de atmosfeer.

De regenbuien van gisteren tonen aan dat dit proces al is aangevangen. Alvorens Paramaribo gekenmerkt wordt door zware regenbuien, zullen de gevolgen van de verschuiving van de Intertropische Convergentiezone eerst voelbaar zijn in het binnenland van Suriname. Hiervan is er ook sprake, wanneer het ondergaande cijfermateriaal met elkaar wordt vergeleken.
De afgelopen 24 uren zijn de volgende neerslaghoeveelheden gemeten in de diverse gebieden.
Djoemoe: 24.6 millimeter
Washabo: 37.0 millimeter
ís Lands Boerderij: 33.5 millimeter
Zorg en Hoop: 3.7 millimeter
Cultuurtuin: 0.2 millimeter

Bij hevige regenbuien enkele maanden terug waar Paramaribo helemaal blank stond, is een neerslaghoeveelheid van boven de 50 millimeter gemeten te Cultuurtuin. En bij een waarde van boven de 50 millimeter beginnen diverse buurten al onder te lopen. Het overtollige water begint zijn tol al te eisen bij de lager gelegen woningen, percelen en straten.

Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics