Nickerie.Net, maandag 11 mei 2009


Venetiaan wil Albert Ramdin voor herverkiezing OAS

Eric Mahabier, 09/05/2009

DEN HAAG - President Ronald Venetiaan heeft bij de Caricom de herverkiezing van Albert Ramdin tot assistent-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aangekondigd. Het staatshoofd heeft ondersteuning gevraagd om Ramdin wederom als Caricom-kandidaat naar voren te schuiven voor de periode 2010-2015. De OAS kiest in juni volgend jaar een nieuwe secretaris-generaal en een assistent-secretaris-generaal. Venetiaan heeft de aankondiging van Ramdin’s kandidatuur bij de Cofcor gedaan, de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Caricom die momenteel in Jamaica in vergadering bijeen is. Dit voorstel van Suriname komt later dit jaar op de agenda van de Caricom-staatshoofdenvergadering die uiteindelijk fiat moet geven aan de voordracht van Ramdin.

OAS assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin, dWT archieffoto

“Het is natuurlijk heel veel waardering dat ik opnieuw voorgedragen wordt. Het is tevens ook een teken dat er goed werk wordt geleverd”, reageert Ramdin vanuit Jamaica tegenover dWT. Hij bevestigt het verzoek van Venetiaan bij de Caricom. Ramdin werd op 7 juni 2005 tot assistent-secretaris-generaal van de OAS gekozen en José Miguel Insulza op 2 mei van hetzelfde jaar tot secretaris-generaal. Het duo Insulza/Ramdin heeft de afgelopen periode heel wat veranderingen in zowel de OAS als op het Westelijke Halfrond kunnen bewerkstelligen. Ramdin hoopt geen tegenkandidaten te krijgen. Ook spreekt hij de hoop uit dat de steun die hij momenteel van de meeste lidlanden heeft, niet veranderd.

Na de goedkeuring van zijn kandidatuur door de Caricom zal Ramdin onder supervisie van Venetiaan en de minister van Buitenlandse Zaken, Lygia Kraag- Keteldijk, campagne voeren voor verdere ondersteuning bij de Amerika’s. De verkiezingen zullen naar alle waarschijnlijkheid in Washington DC plaatsvinden, waar het hoofdkwartier van de OAS is gevestigd.

Ramdin zegt als diplomaat en als mens de afgelopen vier jaren heel wat ervaringen opgedaan te hebben bij de uitoefening van zijn functie. Dat met dialoog alles op te lossen is, heeft hij de afgelopen jaren meer dan ooit kunnen ervaren. “We hebben ons gefocust op zaken die van belang zijn op het Westelijke Halfrond en zeker het Caribisch Gebied en Suriname.” In dat kader noemt hij de vredesmissies in tal van landen, de versteviging van de democratie in de lidlanden en het promoten van dialoog tussen de lidlanden. Ramdin heeft tal van waarnemersmissies voor algemene verkiezingen in de lidlanden geleid. Voorts heeft hij namens de OAS ook een leiderschapsrol vervult bij het vredesvraagstuk in Haïti. “Dat heeft heel veel waardering, niet alleen voor mij als persoon, maar ook voor Suriname opgeleverd.” Projecten op het stuk van jongerenissues en natuurrampen zijn enkele beleidsprioriteiten die de afgelopen jaren enorme aandacht hebben gehad.

De OAS heeft onderleiding van Insulza en Ramdin ook een nieuwe visie ontwikkeld over ontwikkelingsvraagstukken in de lidlanden. “We hebben Caricoms personele bezetting verhoogd. Ongeveer 30 procent van het personeel op het OAS-secretariaat is Caricom national”. Ramdin reist volgende week naar Paramaribo af voor een werkbespreking met de president en minister Kraag-Keteldijk. Hij reist hierna af naar Guyana waar hij gesprekken zal voeren met de de Guyanese president en diens minister van BuZa.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics