Nickerie.Net, dinsdag 19 mei 2009


Rijstsector permanent ondersteunen

16/05/2009

Paramaribo - Overheidssteun aan de rijstsector moet permanent zijn en niet op ad-hoc basis. Dat vindt A1-assembléelid Soedeschand Jairam. Aan de andere kant pleit NDP’er Jenny Geerlings-Simons voor een lange termijn overheidsbeleid voor de sector en andere delen van de agrarische sector. Jairam juicht de onlangs door de regering toegezegde subsidie van 12,6 miljoen Surinaamse dollar aan de sector toe. Om de effectiviteit van de hulp te vergroten, moet de distributie van het geld wel snel plaatsvinden, zei hij donderdag in het parlement.

Mede door marktomstandigheden, waaronder de lage padieprijs lijden boeren een verlies van ongeveer SRD 1.500 per hectare. De politicus wil ook dat het liberaliseringsbeleid van de overheid voor de rijstsector wordt omgebogen naar meer regulering. Meer dan de helft van de productiefactoren in de sector zouden boeren volgens hem niet in de hand hebben. De rijstsector moet voor Suriname behouden worden, omdat rijst hier twee keer duurder zou zijn zonder de nationale productie. Jaarlijks wordt volgens Jairam 40.000 ton rijst in Suriname gegeten.

Simons vroeg zich af of de regering wel een beleid heeft voor de rijstsector. Ze kan er geen touw meer aan vastknopen, omdat het haar voorkomt dat de regering gaat voor liberalisatie wanneer het haar uitkomt. Gelet op vraagstukken rond voedselveiligheid en voedselzekerheid dient de regering voor de langere termijn plannen te maken hoe deze en andere agrarische sectoren te ontwikkelen, vindt de parlementariër.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics