Nickerie.Net, maandag 25 mei 2009


Minister Raghoebarsingh: ‘Bedriegerij stuwt rijstsector naar verdoemenis’

Eliézer Pross, 23/05/2009

Paramaribo - “De rijstsector dreigt de afgrond ingestuurd te worden door de oneerlijke en onethische opstelling van rijstopkopers en exporteurs (VRE) om padieboeren uit te knijpen”. Dit zegt minister Stanley Raghoebarsingh van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Op het spel staan miljoenen die zijn geďnvesteerd in productieuitbreiding doordat de VRE willens en wetens te weinig betaalt voor padie. Een nadere kijk in de keuken van de VRE wijst echter uit dat het subsidiebeleid van de Guyanese en Surinaamse regering mogelijk ten grondslag ligt aan de houding van de VRE. Alle statistieken van zowel de internationale markt, als de ministeries van LVV en Handel en Industrie (HI), logenstraffen beweringen van de VRE dat prijzen beneden de kostprijs zijn gedaald.

De VRE beweert namelijk al weken dat de prijs op de internationale markt voor cargo en witte rijst gedaald is naar 350 US dollar per ton waardoor zij genoodzaakt is om padie op te kopen beneden de kostprijs van padieboeren. Statistieken van HI en LVV wijzen echter uit dat de belangrijkste exportproducten cargo en witte rijst, consequent tussen januari en april tussen 450 en 690 US dollar per ton opleverde. Tot en met gisteren was de internationale prijs boven de 500 US dollar per ton. VRE-secretaris, Wierin Bissessar, blijft herhalen dat de laatste prijzen rond de 350 US dollar liggen waardoor er slechts beneden de kostprijs kan worden betaald voor padie. “Wij weten dat SRD 35 per baal beneden de kostprijs is, waardoor de boeren het niet kunnen redden. Daarnaast weten wij dat de boeren heel veel hebben geďnvesteerd om uit te breiden met leningen van de banken. Maar de overheid komt in met subsidie waardoor zij het toch zullen maken,” reageert Bissessar.

Daarnaast verwijst hij naar Guyana waar leveranciers goedkoper zijn door de subsidie die daar wordt toegekend. “Ik kan geen SRD 40 betalen voor een baal padie terwijl mijn concurrent SRD 35 betaalt,” zegt hij verder over de concurrentie. Er vallen harde woorden tussen de VRE en LVV de laatste dagen. Het ministerie beschuldigt de VRE van kartelvorming, terwijl de VRE schreeuwt over de onkunde van beleidsmakers. “Als de VRE beloofd had SRD 40 te betalen voor een baal padie moeten ze mans genoeg zijn om zich aan hun woord te houden,” zegt Raghoebarsingh. “Als zij willen dat wij een betere prijs moeten bieden voor padie, moeten ze afzet garanderen met contracten,” antwoordt Bissessar op de stelling van de bewindsman. Partijen liggen hemelsbreed uit elkaar, en de VRE geeft zelfs aan niet meer aan onderhandelingen deel te zullen nemen met LVV en de padieboeren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics