Nickerie.Net, maandag 25 mei 2009


Delen agrariŽrs woest over selectief subsidiebeleid

Eliťzer Pross, 21/05/2009

Paramaribo - Ondernemers in de pluim- en melkveesector zijn woest op de regering over haar selectief subsidiebeleid. Terwijl enorm veel geld wordt gepompt in de rijstsector, hebben deze sectoren het nakijken. De frustraties onder agrarische subsectoren laaide de afgelopen dagen weer op door wat zij beschouwen als de scheve verhouding in het ondersteuningsbeleid van de regering. Vooral de financiŽle ondersteuning waar de rijstsector consequent op mag rekenen (ongeveer SRD 80 miljoen aan training, infrastructurele werken en subsidie vanaf 2005) schoten de pluimvee- en melkveesector in het verkeerde keelgat. De Staat kan echter ruim SRD 2 miljoen verhalen op melkpoeder- en kipimporten, als het besluit wordt genomen om belastingvoordelen te treffen voor de totale agrarische sector. Dit onderbouwde het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in februari in een brief aan president Ronald Venetiaan.

Het verlagen van invoerrechten op grondstoffen en machines ten behoeve van, ondermeer de rijst-, vis-, pluimvee en melkveesector is, volgens LVV-minister Kermechend Raghoebarsingh, sedert de vorige regering concreet voorgesteld door deskundigen. Het ministerie van FinanciŽn wierp echter consequent de hamvraag op, ďwaar zullen we de verloren staatsinkomsten (ruim SRD 2,3 miljoen volgens LVV-cijfermateriaal) terugverdienen.Ē Raghoebarsingh zei gisteren voor aanvang van de ministerraadsvergadering dat het pakket van voorgestelde fiscale maatregelen nu ligt op het bord van president Venetiaan. De bewindsman weet niet waarom de eindbeslissing al die jaren is uitgebleven terwijl haast alle landen in de regio soortgelijke maatregelen treffen om hun agrarische sector te stimuleren.

Hij wil zo min mogelijk contante subsidie verstrekken aan de sector. De ruim SRD 12 miljoen aan subsidie die onlangs is aangekondigd voor rijstboeren, wordt niet in hun handen geplaatst. De gelden zullen voornamelijk worden aangewend om schulden te verlichten bij financiŽle instellingen. ďMisschien moet deze discussie in de samenleving worden aangewakkerd over het subsidiŽren van de agrarische sector. Moeten wij hiermee blijven doorgaan of moeten de producenten niet volwassen worden en zelfstandig overleven,Ē zegt de bewindsman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics