Nickerie.Net, maandag 25 mei 2009


ĎTijdsraceí om bacovensector te redden

Eliťzer Pross, 21/05/2009

Paramaribo - Suriname is nu in een Ďraceí om 25 miljoen euro aan financiŽle assistentie zo snel mogelijk los te weken van de Europese Commissie (EC) om de bacoven sector te redden tegen zware concurrentie van grotere producenten in Latijns- en Zuid-Amerika (MFN-landen). Dit zegt zowel de leiding van oud-Surland, als minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI).

Een op handen zijnde handelsovereenkomst tussen de EC en MFN-landen over belastingvoordelen, brengt de concurrentiepositie van Suriname en andere kleinere producenten uit Aziatische Caribische en Pacifische landen -de zogenoemde ACP-, in gevaar. ďAls de overeenkomst tussen de EC en MFN ingaat voordat wij over de noodzakelijke financiŽle assistentie kunnen beschikken, zullen wij een probleem hebben,Ē zegt Philip Durry, die deel uitmaakt van het operationeel management van de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS). Met de financiŽle assistentie kan Suriname het redden door zijn concurrentiepositie te verbeteren. Maar voor andere landen in de regio, betekent dit het einde van de bacovensector. De Bovenwindse Eilanden, bijvoorbeeld, worden hard getroffen omdat de ontwikkelingen tussen de MFN-landen en EC het einde van de kurk van hun economie is.

De EU geeft wel aan financiŽle assistentie beschikbaar te willen stellen aan ACP-landen om ze competitief te maken, of compensatie om mee te investeren in andere sectoren. Echter staan de ACP-landen en de EC lijnrecht tegenover elkaar voor wat de omvang van de financiŽle assistentie betreft. Opgeteld hebben de ACP-landen tussen de 350 en 400 miljoen euro nodig. De EC legde slechts 110 miljoen euro in eerste instantie op tafel tijdens de laatst gehouden ACP-EC ministeriŽle vergadering. De EC moet wel te rade gaan bij het Europees Parlement om het financieel pakket te verhogen. ďHet is onduidelijk hoeveel wij uiteindelijk zullen krijgen,Ē zegt Marica. Durry hoopt dat de middelen eind juli of uiterlijk tot eind dit jaar vrij komen. Het liefst voordat de EC-MFN handelsovereenkomst ingaat.

Tot nog toe is vanaf 2004 ongeveer 22 miljoen US dollar gestopt in de herstart van de SBBS. Maar liefst 14 miljoen US dollar komt uit de staatskast. Hoewel het bedrijf consequent gedraaid heeft op verlies, grotendeels vanwege het handelsbeleid van de EC, zijn er ongekende successen geboekt met de bedrijvigheid. Er zijn ruim 2.000 mensen in dienst van het bedrijf, terwijl de laatste twee jaren steeds recordproductie is geleverd. De additionele 25 miljoen euro zal, volgens Durry, worden geÔnvesteerd in ondermeer mechanisering, verbetering van de logistiek en productieuitbreiding.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

23-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics