Nickerie.Net, donderdag 04 juni 2009


Huiselijk geweld immens bij Creoolse bevolking in Paramaribo

Geplaatst: 03/06/2009

Paramaribo -  Onder de Creoolse bevolkingsgroep in Paramaribo komt huiselijk geweld het meest voor. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven over het eerste kwartaal van dit jaar. Daaruit blijkt dat bij Creolen, zowel slachtoffers als daders met kop en schouder uitsteken.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 40 mannen slachtoffer geworden van huiselijk geweld, terwijl 143 creoolse vrouwen werden geteld. Als naar de daders wordt gekeken, valt het op dat 162 mannen om 22 vrouwen zich aan huiselijk geweld schuldig maakten. De meeste vormen kwamen voor bij relaties die langer dan 5 jaar duurden. Met 60 aanmeldingen valt dit wel op. Maar relaties die tussen de 1 en 3 jaar duren, blijven niet ver achter; 49 aanmeldingen uit die relaties tonen aan dat die verkeringen ook kwetsbaar zijn. De meeste slachtoffers vielen tussen de 21 en 30 jaar (116) en het ging vaak om mishandeling bij ex-partners ( 77 aanmeldingen).

Deze cijfers gelden uitsluitend voor Paramaribo. Nickerie en Wanica tonen een totaal ander beeld. In die twee districten maakt de Hindoestaanse gemeenschap zich vaker schuldig aan huiselijk geweld. In Wanica worden de meeste slachtoffers door hun partner vanaf hun 21ste tot hun 50ste mishandeld, terwijl in het rijstdistrict de slachtoffers iets jonger zijn (31 tot en met 40 jaar). Zowel de daders als de slachtoffers zijn overwegend Hindoestaan. Wanica telde 17 mannelijke slachtoffers tegenover 52 vrouwen. In Nickerie waren het 15 mannen en 28 vrouwen.

Bij de daders komt duidelijk naar voren dat meer mannen in Wanica, 64 mannen tegenover 5 vrouwen, zich schuldig maken aan huiselijk geweld. In Nickerie wordt dat niet anders, 40 mannen van Hindoestaanse afkomst tegenover slecht 3 vrouwen maken zich schuldig aan huiselijk geweld.

De Blanke en de Chinese bevolking maken zich zeer sporadisch schuldig aan huiselijk geweld.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

03-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics