Nickerie.Net, woensdag 03 juni 2009


Regulering backtrack on track

Asha Chaturi, 03/06/2009

NIEUW NICKERIE - Nog dit jaar wordt de backtrack-route geordend en gereguleerd. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie heeft het projectdossier hiervan vorige week naar zijn Guyanese collega Clement Rohee gestuurd. De besluiten over de backtrack moeten volgens de bewindsman in bilateraal overleg plaatsvinden, omdat Guyana ook een belangrijke rol speelt bij deze route.

Over twee weken komt er een openbare inschrijving voor dit project, stelt minister Santokhi in het vooruitzicht. ďVeel van de activiteiten liggen in de handen van Suriname, maar ook niet alleen in handen van het ministerie van Justitie en Politie. Ministeries als FinanciŽn en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) spelen ook een belangrijke rol bij de ordening.Ē Er komt een post voor de politie, douane, LVV en de Militaire Politie. De officiŽle locatie hiervoor is nog niet aangewezen.

dWT archief: De back track, de achterdeur waardoor personen uit Guyana het land binnenkomen. Het is een gedoogde sluiproute. Het aantal vreemdelingen dat via deze route binnenkomt is groter dan dat via de officiŽle met de veerboot.-.

Als deze is aangewezen, zal deze plek dienen als een doorlaatpost en moet het bij wet worden vastgesteld, legt de bewindsman uit. ďOok zullen de boten geregistreerd moeten worden. En dit alles vindt niet met een handomdraai plaats." Hoeveel de ordening zal kosten, kan de minister niet aangeven. Hij heeft zijn collega's van FinanciŽn en LVV heeft gevraagd om ook in te komen met de middelen. Vooruitlopend op de regulering heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een gemengde werkgroep samengesteld.

Die moet samen met Guyana de problemen die zich voordoen op het backtrack nagaan. Surinamers die gebruik maken van de backtrack moeten in Guyana een boete betalen. Omgekeerd is dat niet het geval. De ordening houdt in ďdat wij op de hoogte zijn van alles en wie het land binnenkomt. Momenteel is niet niet het geval. Er is geen overzicht wie en wat het land binnenkomt.Ē De politie is vaak gestuit op drugs en andere illegale zaken die het land binnenkomen. Minister Santokhi heeft sinds zijn aantreden, vier jaar geleden, aangegeven deze route te zullen reguleren. Dit project is opgenomen in de begroting van 2009.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tidj

03-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics