Nickerie.Net, vrijdag 05 juni 2009


Kwie kwie-stropers gepakt
Geplaatst: 05/06/2009

Nickerie -  Sedert de sluiting van het kwie kwie-vangstseizoen op 1 april zijn de jachtopzieners van het district Nickerie steeds op de loer opdat deze gewilde vissoort niet wordt verhandeld. Tot en met 15 juli zal het straatbeeld waarbij kwie kwie-verkopers met tientallen zwarte emmers langs de straat staan, niet zichtbaar zijn. JachtopzienerscoŲrdinator regio west Chanderbhan Dwarka zegt dat zijn manschappen de controle uitvoeren met de middelen die zij ter beschikking hebben. Met deze middelen zegt Dwarka dat het hen tot heden is gelukt kwie kwie-stropers in de kraag te vatten en hen te beboeten. Het resultaat, waarbij er al 10 processen-verbaal zijn opgemaakt, is een duidelijk teken dat de personen ondanks dat het seizoen gesloten is, toch nog een kans wagen om deze vissen te vangen en stiekem te verkopen.

Dwarka zegt dat de opgelegde boetes variŽren tussen de SRD 100 en SRD 1000, wat neerkomt op een boete van SRD 10 per kwie kwie. Los van het feit dat de stropers gepakt zijn in de omgevingen Southdrain, Henar en Nieuw Nickerie, hebben zij bij controle op de markt ook kwie kwie onbeheerd aangetroffen en in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat de verkopers hier het hazenpad hebben gekozen met achterlating van de vissen. Dwarka om een reactie gevraagd wat er gebeurt met de vis, zei dat ze in beslag worden genomen en vervolgens aan de politie worden afgedragen. Deze stemt dan via de hulpofficier verder af met het parket wat gedaan zal worden. Zo gaat vis dan naar het kindertehuis.

De levende vissen worden dan in het zoetwaterkanaal vlak tegenover het politiebureau te water gelaten. Dwarka zegt verder voorstaander te zijn dat de reeds achterhaalde boetes drastisch verhoogd worden. Hij is van mening dat de combinatie geldboete, celstraf en inbeslagname een goede maatregel is.
Dwarka haalt ook aan dat er een verhoogde boete moet komen voor andere wildsoorten. Als waarschuwing naar de gemeenschap zei Dwarka dat mensen niet zomaar vis moeten kopen die afkomstig is van landbouwgebieden. Dit, gelet op de accumulatie van chemicaliŽn die in deze branche gebruikt worden.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics