Nickerie.Net, zondag 07 juni 2009


Agras op verkenningstour in Nickerie
Geplaatst: 06/06/2009

Nickerie -  Bestuursleden van de organisatie ter bevordering van de agrarische sector in Suriname (Agras) hebben zich bereid verklaard samen met landbouwers van Saramacca op verkenningstour te gaan in Nickerie. Dit bezoek houdt verband met het mogelijk smokkelen van groente vanuit buurland Guyana. Enkele weken terug hadden landbouwers van Saramacca aan de bel getrokken dat zij het slachtoffer zouden zijn van illegaal het land binnengesmokkelde groente.

Het bestuur van de Agras heeft zich voorgenomen zich ter plekke te gaan oriënteren. Volgens voorzitter Albert Boodhitewarie kan op deze wijze de juiste informatie verkregen worden. ‘Want tot nog toe hebben wij geen bewijzen op tafel. Daarom gaan wij zelf op onderzoek uit. Bekeken zal worden of de hoeveelheid groente die drie dagen per week aan opkopers worden verkocht, daadwerkelijk in het rijstdistrict worden geteeld, of de hoeveelheid geteelde groente strookt met de hoeveelheid die enkele dagen per week afgevoerd worden naar Paramaribo.’

Boodhitewarie zegt met klem het beslist niet te zullen toestaan dat lokale landbouwers de dupe worden van illegale praktijken. Hij is zich ervan bewust dat het “landbouwer zijn” beslist geen makkelijke job is. Een landbouwer moet tal van risicofactoren doorstaan om zijn oogst binnen te halen. En als zij daarna bij de verkoop geconfronteerd worden met mogelijk illegaal binnengehaalde groente die zorgt voor een overschot op de markt, dan is dat heel er nadelig en oneerlijk. Tijdens het bezoek krijgen de onderzoekers versterking van politiefunctionarissen. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Stanley Raghoebarsingh, is op de hoogte gesteld van deze problematiek binnen de landbouw.


Asha Bhagwat

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics