Nickerie.Net, maandag 08 juni 2009


Hindoestaanse immigratie ook in Nickerie gevierd  

Geplaatst: 08/06/2009

Nickerie -  In verband met de herdenking van de Hindoestaanse immigratie naar Suriname (136 jaar geleden) heeft de Sociaal Culturele Vereniging Shantie een samenkomst georganiseer op vrijdag 5 juni. Dit gebeurde bij het Hindoestaanse immigratiemonument Lallarookh op de hoek van de L.H.Wix- en de Julianastraat te Nieuw Nickerie.

Na een serie toespraken hebben nazaten van de Hindoestanen in combinatie met andere culturen diverse kransen bij het Hindoestaanse Immigratiemonument gezet. Bij het monument stonden verschillende sprekers even stil wat er zich 136 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Zoals het jaarlijks gebeurt, hebben de kinderen van het kindertehuis Gaytrie zich weer van hen beste kant laten zien met zang en poŽzie. De sprekers hebben aangehaald dat contractarbeid te vergelijken was met slavernij waar de voorouders voor een hongerloon moesten arbeiden onder barre werkomstandigheden.

In gesprek met enkele nazaten, vroegen deze zich af of wij steeds het begin van de immigratie op 5 juni zien als een feestelijke aangelegenheid, zoals dit traditie is in ons land en Nederland, of dit niet meer reden is tot reflectie en het vieren van niet het begin maar het einde van de immigratie. Na het officieel gedeelte heeft de vereniging Shantie, onder leiding van drs. Kawlessar Matai, gezorgd voor een hapje en een drankje. Het bestuur van Shantie meent dat deze dag elk jaar herdacht moet worden en nimmer mag verwateren binnen de samenleving zo ook de andere immigratiedagen.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

08-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics