Nickerie.Net, maandag 08 juni 2009


Reigereieren in trek bij stropers in Nickerie  

Geplaatst: 08/06/2009

Nickerie -  Uit onderzoek van het personeel van Natuurbeheer in Nickerie, is gebleken dat stropers al geruime tijd het ook ernstig gemunt hebben op eieren van reigersoorten. Zij begeven zich in alle stilte naar de broedkolonies waar de vogels zich in grote aantal bevinden. De coördinator Jachtopzieners Regio West, Chanderbhan Dwarka, zegt dat de stropers behalve de eieren van reigers, het ook gemunt hebben op eieren van de pakro aka. Deze plotselinge rage veroorzaakt volgens Dwarka een ecologische storing bij deze twee natuurlijke opruimers. Dwarka herinnerde eraan dat zij niet lang terug na goed speurwerk, een stroper van Javaanse komaf hebben kunnen aanhouden te Zeedijk, waar er een grote broedkolonie is die bestaat uit verschillende reigersoorten en andersoortige vogels.

De man had 150 eieren in zijn bezit bij aanhouding. Volgens Dwarka’s verklaring zou hij deze verder verhandelen. Dwarka zegt verder dat zij indicaties hebben dat de eieren rondgevent worden in de buurt van Zeedijk en omgeving en vermoedelijk ook haar weg vindt naar enkele restaurants in Nieuw-Nickerie. De aangehouden man heeft een boete van SRD 2000 moeten neertellen.

Dwarka benadrukte dat de pakro aka en de reigers totaal beschermde diersoorten zijn en dus met rust gelaten dienen te worden. Gelet op de diverse sporen die de jachtopzieners steeds hebben aangetroffen, is het niet uitgesloten dat er meerdere stropers operationeel zijn in het gebied.

Dwarka zegt te vrezen dat restaurants in hun recepten in plaats van kippeneieren, eieren van deze vogels verwerken voor hun klanten die niet beter weten en heerlijk ervan smullen.
 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

08-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics