Nickerie.Net, donderdag 11 juni 2009


Hildenberg weigert fiscale voordelen agrarische sector

11/06/2009

Paramaribo - Ondanks zwaar lobbywerk de afgelopen jaren, inclusief het zoveelste pleidooi onlangs op ministerieel niveau, blijft minister Humphrey Hildenberg van Financiën op het standpunt dat fiscale voordelen voor de agrarische sector geen optie is. “Het gaat niet alleen om staatsinkomsten uit één sector(rijst), maar meerdere(visserij, groente en fruit). Hoe zullen wij dat geld elders verdienen? Je zou het op andere producten moeten verhalen. Maar van meer betalen voor andere producten wil men niets horen.

Bovendien is het niet zo dat de agrarische sector helemaal niet wordt ondersteund,” zei de bewindsman gisteren vóór aanvang van de ministerraadsvergadering. Enkele weken terug pleitte zijn collega Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor de zoveelste keer dat de fiscale voordelen die sinds 2005 klaar liggen eindelijk worden doorgevoerd.

De beleidsnota met voorstellen is door onder meer LVV en Handel en Industrie samengesteld. Particulieren uit de verschillende agrarische branches hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van voorstellen die vergelijkbaar zijn met overige landen in de regio’s. Het gaat om het verwijderen van belastingen op inputs en machinerieën ten behoeve van de landbouwproductie. Daarnaast zouden belastingen verhoogd moeten worden op concurrerende buitenlandse producten.

Begin dit jaar legde LVV het al jaren slepend ‘geschil’ met Financiën op het bord van president Ronald Venetiaan voor een oplossing. Hildenberg zei gisteren tegenover de pers er nog geen heil in te zien, deels omdat er wel degelijk een handreiking plaatsvindt, voornamelijk naar de grootste agrarische tak van Suriname, rijst. “Zij mogen al ureum (bemestingsmiddel) invoerrechtenvrij binnenhalen”, zegt Hildenberg. Daarnaast is het een publiek geheim dat vanaf 2005 tot 2010 die sector bijkans SRD 80 miljoen zal hebben gezien aan ondersteuning en subsidie van de overheid.

Dit leidde recent al tot hevige kritiek uit andere sectoren, waaronder melk en pluimvee, die menen bitter weinig staatssteun genieten. Sedert zijn aantreden heeft Raghoebarsing zijn frustratie uitgesproken over de situatie. Vanuit de verschillende branches is vaker gesteld dat de overlevingskansen ten opzichte van buitenlandse concurrentie drastisch worden beperkt doordat de fiscale voordelen/bescherming maar niet op gang komen.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics